2013-10-17

Skolledarna slår larm om pressad arbetssituation

En ny undersökning visar att skolledares faktiska arbetstid är 46 timmar per vecka och att deras yrkesliv inkräktar på tiden för vila och återhämtning.

-Vi vet att våra medlemmar är oerhört stolta att vara Sveriges viktigaste chefer, men vi ser att de arbetar alldeles för mycket, kanske 50 timmar eller mer i veckan. 
- Jag är mycket oroad, säger Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson.
 
Forskaren Christin Mellner presenterade de första resultaten i undersökningen Balansakt, som handlar om akademikers arbetstid och hur arbetet inverkar på privatliv och hälsa, när Sveriges Skolledarförbunds distriktsordförande samlades i Stockholm på torsdagen.
9 000 skolledare, präster och anställda på ett telekomföretag har i en enkät svarat på frågor om arbetstid och privatliv och hur det går, eller inte, att förena. Hon pekar på att skolledare har en faktisk arbetstid på 46 timmar i veckan och kan också konstatera med utgångspunkt på svaren att de har ett gränslöst arbete i både tid och rum.
-         Arbetar man alltid, överallt handlar det om att alltid vara påkopplad. Och det finns tydliga hälsorisker med det, säger Christin Mellner.

 Skolledarna själva skattar sin hälsa som god eller ganska god i hög grad, men Christin Mellner menar att många underrapporterat och att problemen är mycket större än vad vi ser.
-          Vi vill tillsammans med arbetsgivarna arbeta för en bra lösning på skolledarnas arbetsvillkor, att skapa ett hållbart ledarskap för förskolechefer och rektorer, säger Matz Nilsson.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Fler nyheter

Matz Nilsson i ekot om skolans budgetmål

2013-12-11

Det har framkommit att många rektorer ser att skolans budgetmål hålls för viktigare än...

Ge rektorerna makten över skolan

2013-12-06

Matz Nilsson intervjuas i Dagens Samhälle: Han ser det som sitt kall att synliggöra rektorerna oc...

Försiktighet vid lämplighetsintyg

2013-12-04

Rektorer och förskolechefer ska skriva under lärares/förskollärares ansökan om kompletterad...