2015-07-01

Felriktad satsning i skolan tycker förbundet

Satsningen på lärarlöner är mycket bra. Statusen på lärarjobbet måste höjas. Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson kommenterade på förbundets andra Almedalsseminarium den nya lönesatsningen på lärarna. Men han är samtidigt orolig. - Vilka signaler sänder det här till Sveriges skolledare? Vem vill nu satsa på ett skolledarjobb?

Rektor ett av de bästa jobben! Det är Jacob Wesley, Erica Andrén och Daniel Söderberg helt överens om. Att kunna göra skillnad för barn, ungdomar och vuxna. Foto: Kerstin Weyler

Ja, och vem vill bli skolledare när man kan bli förstelärare, var själva rubriken på Sveriges Skolledarförbunds andra seminarium under Almedalsveckan.
Den frågan är mycket reell redan idag. Många som tidigare kunde tänka sig bli skolledare, tvekar nu när systemet med förstelärare finns.
Många som skulle ta ett biträdande rektorsuppdrag kan till och med hamna under lönen för förstelärarna.

- När jag valde att lämna förhandlingarna med regeringen om lönesatsningen var det för att inte skolledarna omfattas av satsningen. Och det handlar egentligen inte om pengarna, det handlar om signalerna till Sveriges skolledare, sa Matz Nilsson, på det mycket välbesökta seminariet på tisdagseftermiddagen.
- Nu får vi förmånen att vara med och fördela lönesatsningen men inte omfattas själva, konstaterade han något sarkastiskt.

Men det handlar inte bara om lön om man blir skolledare, menade seminariets panel - Jacob Wesley, rektor på Gotland och ordförande för öns rektorer, Erica Andrén, rektor i Karlstad och förste vice ordförande i förbundet, och Daniel Söderberg, andre vice och rektor i Alvesta. Det handlar om att göra skillnad för barn och ungdomar!

Regeringens lönesatsning är självklart ett sätt att få fler att välja lärarbanan. För både nuvarande och tidigare regering är bristen på lärare ett stort bekymmer. I dess fotspår, men lika allvarlig, är en kommande ledarkris, menar Matz Nilsson. Majoriteten av skolledarna rekryteras från lärarkåren.
På många håll i landet är det redan brist på kompetenta sökande till skolledartjänsterna. I större utsträckning på mindre orter än i större städer.

Att få duktiga och kompetenta sökanden till hela landet är faktiskt en fråga om likvärdighet, menade Daniel Söderberg. Ansvaret och uppdraget är detsamma över hela landet.
- Jag är orolig att den här lönesatsningen blir en flopp, sa Erica Andrén. När förstelärarna infördes var det i alla fall med ett uppdrag. Men med den nya satsningen är det oklart vad som gäller. Vad händer till exempel med det kollegiala samarbetet? Jag är rädd för vilka konsekvenser som kan följa.
Hon hade hellre satsat pengarna på skolor som verkligen behöver stöd, i utanförskapsområden. De behöver de bästa skolledarna och lärarna. Och med en satsning där skulle svensk skola verkligen utvecklas.

Sveriges Skolledarförbund skickade i förra veckan återigen ett brev till statsråden om de tre miljarderna och när den blev officiell på måndagen var förbundet snabb att återigen beklaga att regeringen valt att ställa skolledarna utanför satsningen.
Förbundet fortsätter sin opinionsbildning.

Utbildningsminister Gustav Fridolin kan förvänta sig fler uppvaktningar i frågan, avslutade Matz Nilsson seminariet.

Skribent och foto: Kerstin Weyler

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Fler nyheter

Delrapport från Skolkommissionen försenad

2015-12-22

Skolkommissionen skulle ha redovisat en första delrapport till regeringen i januari. Men...

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier

2015-12-17

Remissvar på Utbildningsutskottets promemoria rörande förslaget till reglering av statsbidraget f...

Lätt för okända att ta in sig på skolor

2015-12-15

Enligt en undersökning som SvT gjort visar att det är oroväckande lätt att ta sig in på skolor. E...