2015-05-19

Ledarskapet i skolan

Sveriges Skolledarförbund och Svenskt Näringsliv arrangerade på tisdagen en gemensam hearing för att diskutera hur vi stärker ledarskapet i skolan.

I Wallenbergsalen på Näringslivets hus i Stockholm samlades skolledare, företagsledare, politiker och forskare för att tala om ledarskap i skolan. Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson hälsade välkommen tillsammans med Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne.

Två av svensk industris mer namnkunniga ledare, Leif Östling (Scania) och Håkan Mogren (Astra) talade om ledarskapets betydelse i förändrings- och förbättringsprocesser och delgav åhörarna erfarenheter från sina långa karriärer. Även om det finns skillnader mellan tillverkningsindustrin och skolans utvecklande av kunskaper och värden så gick det även att se många likheter vad gäller styrningsperspektiven.

Två av Sveriges Skolledarförbunds medlemmar, Nina Jonsson som är rektor i Stockholm och Jacob Wesley som är rektor på Gotland, berättade om sina vardagar och sina ledarskapsambitioner. Vi fick även tillfälle att lyssna till Dame Sally Coates från Storbritannien som berättade om sitt framgångrika ledarskap där hon vid ett flertal tillfällen handplockats som ledare för att vända en negativ utvecklingsspiral.

I Gustav Fridolins frånvaro berättade Matilda Westerman från Utbildningsdepartementet om regeringens politik på skolområdet och om hur man tänker kring ledarskapsfrågorna. Förmiddagen avslutades med en paneldiskussion där bl.a. Matz Nilsson fick möjlighet att berätta om förbundets insatser för att stärka ledarskapet i förskolan och skolan.

Läs mer om dagen i kommande nummer av tidningen Skolledaren.

Två verksamma rektorer, Nina Jonsson från Stockholm och Jacob Wesley från Gotland

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Fler nyheter

Delrapport från Skolkommissionen försenad

2015-12-22

Skolkommissionen skulle ha redovisat en första delrapport till regeringen i januari. Men...

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier

2015-12-17

Remissvar på Utbildningsutskottets promemoria rörande förslaget till reglering av statsbidraget f...

Lätt för okända att ta in sig på skolor

2015-12-15

Enligt en undersökning som SvT gjort visar att det är oroväckande lätt att ta sig in på skolor. E...