2017-11-27

Ett mycket rimligt förslag om ensamkommande från regeringen

- Jag ser mycket positivt på regeringens förslag. De långa handläggningstiderna har gett orimliga konsekvenser för enskilda individer. Det här förslaget känns mer värdigt en rättsstat som Sverige.

Det säger Matz Nilsson, förbundsordförande i Sveriges Skolledarförbund, i en kommentar till regeringens förslag om att öppna upp en ny möjlighet till tillfälligt uppehållstillstånd för studier. Möjligheten gäller de ensamkommande barn och ungdomar som kom till Sverige före 24 november 2015 men som hunnit fylla 18 innan de fått sin sak prövad.

Regeringen vill ge dessa ungdomar en ny möjlighet att ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå. Villkoren ska vara desamma som tidigare. Men för att möta kritik från bl.a. Sveriges Skolledarförbund föreslår nu regeringen även sk. yrkespaket som ett alternativ till studier på nationellt program. Yrkespaketen ska leda till etablering på arbetsmarknaden och möjligheter till permanent uppehållstånd.

- Yrkespaketen är en mer rimlig väg för många nyanlända. Dessa ungdomar kan och ska självklart återvända till skolan senare och kanske läsa in en gymnasieexamen via Komvux. Men då blir villkoren mer rimliga. Jag är glad att regeringen har lyssnat på Sveriges Skolledarförbund i denna fråga, säger Matz Nilsson.

Fler nyheter

Stora besparingar hotar gymnasieskolor i Stockholm

2017-12-14

Två av fyra gymnasiechefer i Stockholms stad har nyligen sagt upp sig. Det här hör samman med sto...

Ett styrkebesked från skolan

2017-12-05

Matz Nilsson kommenterar de avsevärt förbättrade resultaten i PIRLS, som mäter svenska...

Lyssna på skolledarna

2017-12-04

Att leda förskola och skola är kanske de viktigaste och finaste ledaruppdragen vi har, skriver Ma...