2018-03-13

Västeråsrektor får Stora Skolledarpriset

Hans Jakobsson, rektor på ABB:s Industrigymnasium i Västerås är mottagare av Sveriges främsta pris för skolledare, Stora Skolledarpriset. Det delades ut när Nordiska Skolledarkongressen inleddes i Göteborg på tisdagen.

Det är andra gången som priset på 100 000 kronor delas ut. Hans Jakobsson är, som juryns motivering lyder "en skolledare med extraordinärt stark drivkraft att hela tiden förbättra sin verksamhet såväl vad avser kunskapsresultat som trivsel och engagemang hos elever och personal. Under hans tydliga ledning har verksamheten lyckats bryta begränsande mönster och skapat en kultur präglad av delaktighet, respekt och framtidstro där eleverna når synnerligen goda resultat. Genom ett omfattande samarbete med externa partners har han också gjort sin skola till ett nav för utvecklingen i regionen."

- Jag är oerhört stolt. Det är ju som att vinna guldbollen, säger Hans Jakobsson, lycklig efter prisutdelningen. Jag var glad att bara bli nominerad, att vinna är fantastiskt.

I juryn för priset ingår Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och landsting, SKL, Friskolornas riksförbund, Studentlitteratur, Sveriges Elevkårer samt Sveriges Elevråd, Svea, och Sveriges Skolledarförbund.

- Skolledare gör verkligen skillnad och priset är viktigt för att kunna uppmärksamma Sveriges viktigaste chefer, skolledarna, säger juryns ordförande Tobias Krantz, Svenskt Näringsliv.

- Sverige har mycket kompetenta skolledare. Den här gången var det många skickliga som nominerades och för oss i Sveriges Skolledarförbund är det en glädje att kunna sätta strålkastarna på skolledarna med priset, säger förbundsordförande Matz Nilsson.

De två andra finalisterna, Semira Vikström, rektor Visättraskolan, Huddinge och Jan-Erik Andrén, förvaltningschef Filipstads kommun fick varsitt hedersomnämnande.

Fler nyheter

Komvux ger en andra chans

2018-12-17

Sveriges Skolledarförbund har svarat på förslagen i En andra och en annan chans - ett komvux i...

Stöd till unga som varken arbetar eller studerar

2018-12-17

Sveriges Skolledarförbund svarar på betänkandet Vårt gemensamma ansvar – för unga som varken...

Fredrikshovs slotts skola i Stockholm och Nyköping Strand Utbildningscentrum tilldelas Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2018

2018-12-06

Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola lyfter fram förebilder för andra skolor att inspireras och lära...