2020-02-27

Skolledare från norr till söder nominerade till Stora Skolledarpriset

Helena Öhman, Töre i Kalix kommun, Jonas Frankel, Vellinge, och Semira Vikström, Huddinge, är de tre slutkandidaterna till Stora Skolledarpriset på 100 000 kronor. Priset, som delas ut den 17 mars på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg för tredje gången, är Sveriges största pris för skolledare.

- Det har varit ett roligt arbete, men också svårt att välja ut de tre kandidaterna bland så många bra nominerade, säger Per-Arne Andersson, Sveriges Kommuner och regioner, som var ordförande i juryn.

Här är motiveringarna i korthet:

Helena Öhman, Töreskolan, Kalix kommun.

"Helena Öhman har vänt en skolas långa negativa resultat- och trivseltrend genom ett uthålligt och strukturerat förbättringsarbete kombinerat med en intensiv dialog med medarbetare, elever och vårdnadshavare".

Semira Vikström, Visättraskolan, Huddinge kommun.

"Semira Vikström har genom ett närmast outtröttligt engagemang och systematiskt angreppsätt visat att det går att bygga starka och robusta verksamheter i områden med socioekonomiska utmaningar."

Jonas Frankel, Sundsgymnasiet, Vellinge kommun.

"Jonas Frankel organiserar sin skola med teamkänsla, integration och en starkt gemensam förståelse av skolans uppdrag och mål, där förbättringsarbete är en självklar och integrerad del av verksamheten."

I juryn för Stora Skolledarpriset ingår Per-Arne Andersson, Sveriges Kommuner och regioner, ordförande för juryn, Ebba Kock, Sveriges Elevkårer, Jennie Gustafsson, Svea, Åsa Fahlén Lärarnas Riksförbund, Ulla Hamilton, Friskolornas Riksförbund, Sigrid Ekblad, Studentlitteratur samt Matz Nilsson, Sveriges Skolledarförbund.

"Det handlar om ett ledarskap som vilar på vår etiska kod"

Skolledarnas etiska kod och ett hållbart ledarskap som ständigt jobbar med förbättringarna – det är grunden för Stora Skolledarpriset. Här förklarar förbundsordförande Matz Nilsson bakgrunden till Sveriges största pris för skolledare.

Fler nyheter

En julhälsning till alla ovärderliga skolledare

2020-12-18

Kära medlemmar! 2020 slog pandemin sitt järngrepp kring världen och vårt land - ett år vi aldrig...

Svårt förstå SKRs motstånd till förstatligande

2020-12-17

Vårt huvudargument för ett statligt ansvar för finansieringen av skolan är att de som formulerar...

Skolverket når en ny tondöv bottennivå.

2020-12-15

I ett öppet brev publicerat i Dagens Samhälle, kritiserar Matz Nilsson att Skolverket framställer...