2020-03-17

Vårt fokus nu är Sveriges barn och elever

För att ytterligare begränsa smittspridningen rekommenderar nu regeringen att gymnasieskolor, vuxenutbildningar och lärosäten går över till distansundervisning.

- Det är ett allvarligt läge och regeringen gör en riktig bedömning, säger Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson i en kommentar till regeringens beslut. Jag menar att det finns goda förutsättningar för de flesta verksamheter att gå över till distansundervisning under den kommande perioden.

- Jag är djupt imponerad över hur landets skolledare arbetar hårt med att få verksamheten att fungera så bra som möjligt, trots det extrema läget.

Utbildningsministern riktar en särskild uppmaning till landets gymnasieelever att faktiskt fortsätta studera.

- Jag rekommenderar mina medlemmar att organisera sina verksamheter så att skoldagen hålls så intakt som möjligt, även om själva undervisningen nu sker på distans, säger Matz Nilsson. Ungdomarna har fortfarande samma rätt till kunskapsutveckling som tidigare. Skolledarna kommer att göra sitt yttersta för att det ska fungera så bra som möjligt, trots förutsättningarna.

Behöver regeringen vidta ytterligare åtgärder och också stänga grundskolor måste de samtidigt ha en lösning på hur tillsynsansvaret för eleverna ska hanteras.

- Vårt fokus som skolledare ligger på säkra förhållanden för barn och elever. Tillsammans med skolans personal ska vi göra det bästa av situationen, säger Matz Nilsson.

Fler nyheter

En julhälsning till alla ovärderliga skolledare

2020-12-18

Kära medlemmar! 2020 slog pandemin sitt järngrepp kring världen och vårt land - ett år vi aldrig...

Svårt förstå SKRs motstånd till förstatligande

2020-12-17

Vårt huvudargument för ett statligt ansvar för finansieringen av skolan är att de som formulerar...

Skolverket når en ny tondöv bottennivå.

2020-12-15

I ett öppet brev publicerat i Dagens Samhälle, kritiserar Matz Nilsson att Skolverket framställer...