<

2021-01-29

Lägre löneutvecklingstakt hotar rekryteringen av rektorer

Du och din lön 2021 Du och din lön 2021
Lönestatistik för skolledare

Lönerna för Sveriges skolledare ökade i fjol med 3,2 procent. Det är ett sämre utfall än 2019. En utveckling som oroar Sveriges Skolledarförbund förbundsordförande Matz Nilsson. - Vi är absolut inte nöjda. Särskilt inte ett år då förbundets medlemmar har tagit ett så stort ansvar för verksamheten i förskolan och skolan under rådande pandemi.

En rektor i Sverige tjänar i genomsnitt 55 500 kronor i månaden. Löneökningen förra året var en minskning med 1,1 procentenhet jämfört med 2019.

De högsta månadslönerna har rektorerna i Stockholms stad, med 60 900, och lägst i Dalarna med 51 100. På ett år blir det 117 600 plus för en Stockholmsrektor i jämförelse med kollegan i Dalarna.

- Vi ser också att ansvarsavståndet minskar mellan lärare och rektorer. En rektor bör enligt vår mening ha 25 procent mer än den högst betalde läraren. Tyvärr ser vi att det avståndet minskar, säger Matz Nilsson. Det är upprörande.

- Det lönar sig inte längre att ta på sig det stora ansvar som ett rektorsuppdrag är. Det kommer att leda till att yrket tappar i attraktivitet och det oroar mig mycket.

Omsättningen på skolledare ökar, och den ökningen har accelererat de senaste åren.
Årets lönestatisk visar också att många rektorer arbetar mycket övertid. Det är mycket bekymmersamt menar Matz Nilsson, att många varken får ut den i pengar eller i tid. Om en skolledare med 55 500 kronor i månaden, arbetar sex timmar över i veckan, utan ersättning, blir det nära två miljoner i gratisarbete under tio år.

Den nya lönestatistiken för Sveriges Skolledarförbund presenteras idag fredag.

Fler nyheter

Hjärnfonden och sju fackförbund: Så kan politiken bidra till bättre arbetsmiljö

2021-02-24

Stressrelaterad psykisk ohälsa är en onödig sjukdom som går att förebygga. Arbetsmiljöstrategin ä...

Förändringar behövs för att minska på den skadliga stressen i arbetslivet

2021-02-19

Stress i arbetslivet och vad den leder till är en bred fråga. För en del handlar det om osäkra...

Många elever har återgått till närundervisning - Hur ska kunskapstappet tas igen?

2021-02-18

Enligt en ny rapport från Skolverket har många högstadie- och gymnasieelever återgått till...