2021-11-10

Sacomedlemskap för Lärarförbundet viktigt steg mot ny organisering

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, LRs ordförande Åsa Fahlén och Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson. Foto: Kerstin Weyler Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, LRs ordförande Åsa Fahlén och Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson. Foto: Kerstin Weyler
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, LRs ordförande Åsa Fahlén och Sveriges Skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson. Foto: Kerstin Weyler

Om Saco-kongressen öppnar dörren för Lärarförbundet i morgon, är ett av de stora stegen till en ny organisering för Sveriges skolledare och Sveriges lärare taget. - En gamechanger, som LR:s ordförande Åsa Fahlén uttrycker det.

I morgon torsdag är medlemsansökan från Lärarförbundet en av Sacokongressens stora frågor. En enig Sacostyrelse föreslår kongressen att hälsa 230 000 Lärarförbundsmedlemmar in i federationen.

- Mycket positivt, säger Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson. Och ett styrkebesked att samla landets lärare och skolledare i en och samma federation.
Att skolledare och lärare ska finnas i Sacofamiljen har varit en förutsättning, inte minst starkt uttalad från LR:s medlemmar inför en ny organisering. Lärarförbundets steg ska ses i ljuset av det, och är inte, poängterar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, ett missnöje med TCO.

Just nu är arbetet intensivt i de tre förbunden. För Sveriges Skolledarförbunds del handlar det om att tillsammans med Lärarförbundet Skolledare i det så kallade skolledarspåret, ta fram ett förslag om hur man tillsammans skapar ett nytt och modernt förbund.

- Den största utmaningen för oss nu i ett nytt samarbete, är att få fler skolledare att organisera sig – att gå med i facket och visa dem att facket gör skillnad. Att kunna sätta mer press på arbetsgivarna när det gäller löne-, arbetsmarknads- och utbildningspolitiken. Den kraften är oerhört viktig att visa, säger Matz Nilsson.

- Att Lärarförbundet blir medlem i Saco är ett viktigt steg, en ny organisering är ett annat. Vi vill göra något nytt, något modernare och mer attraktivt för nya medlemmar, säger Matz Nilsson.

Det är en tajt tidsplan som de tre förbunden har. Just nu sammanställs de inspel om ny organisering som kommit från respektive förbunds förtroendevalda. I januari ska ett gemensamt förslag hur den nya organiseringen kan se ut presenteras. Därefter ska ett stort förankringsarbete ske ute i landet och därefter medlemsomröstningar i LR och Sveriges Skolledarförbund, men förmodligen också i Lärarförbundet att ske.

I maj har alla förbund extra kongresser för att slutligt ta ställning till en ny organisering för Sveriges skolledare och för Sveriges lärare.

Fler nyheter

Framtidsavtal för Sveriges skolledare

2021-12-21

Höjd pension, förbättrad arbetsmiljö och förbättrade möjligheter till kompetensutveckling. Det bl...

Rektorer hotas av vaccinmotståndare

2021-12-21

I Kristianstad blev en rektor kallad ”mördare”. Och även på andra håll i Skåne har rektorer fått...

Medlemsomröstning i Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund

2021-12-15

Förbundsstyrelserna i Sveriges Skolledarförbund, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har...