2022-03-22

Malmörektor får Stora Skolledarpriset

Nina Svensson Foto: Magnus Hartman Nina Svensson Foto: Magnus Hartman
Nina Svensson Foto: Magnus Hartman

Nina Svensson, rektor för årskurs 7–9 på Mellersta Förstadsskolan i Malmö är årets mottagare av Stora Skolledarpriset på 100 000 kronor. Priset delades ut när Nordiska Skolledarkongressen inleddes i Göteborg på tisdagen.

Nina Svensson får priset för att hon är en ledare som "inte drar sig för att anta svåra utmaningar, och tillsammans med sin personal har hon skapat en förbättringskultur med en given plats för vetenskap, beprövad erfarenhet och nytänkande", enligt juryns motivering.

Det är med stolthet som vi i Sveriges Skolledarförbund delar ut pris till en skicklig skolledare som Nina Svensson. I år fick vi många nomineringar, Sverige har så många kunniga skolledare, säger förbundsordförande Matz Nilsson.

Stora Skolledarepriset, som är Sveriges största pris för skolledare, delas i år ut för fjärde gången. I juryn finns förutom Sveriges Skolledarförbund, Sveriges Kommuner och regioner, SKR, , Lärarnas riksförbund, Friskolornas riksförbund, Studentlitteratur, Sveriges Elevkårer och Elevernas Riksförbund.

Här är juryns hela motivering:

Nina är en ledare som inte drar sig för att anta svåra utmaningar. Hon har förmågan att, genom envist och tålmodigt arbete, få verksamheter att präglas av stabilitet, systematik och transparens. I en vardag som utmärks av stor mångfald lyckas hon sätta rutiner som skapar trygghet och ger de bästa förutsättningarna för lärande och trivsel.

Tillsammans med sin personal har hon skapat en stark förbättringskultur där såväl vetenskap och beprövad erfarenhet som nytänkande har sin givna plats. Framtiden kommer sannolikt med fortsatta utmaningar, men med det systematiska arbetssätt som Nina etablerat står hennes skola väl rustad även för dessa.

Kontakt:
Nina Svensson, 070-813 42 85.

Fler nyheter

Vi måste bryta våldsspiralen

2022-06-21

Förbundsordförande Matz Nilsson kommenterar den tragiska händelsen i Västerås där en rektor blivi...

Sluta att bråka och håll er till fakta, politiker

2022-06-09

Sveriges akademiker: Vi är inte nöjda med hur ni bemöter väljarna och varandra.

Nu börjar arbetet med att bygga vårt självständiga och suveräna förbund Sveriges Skolledare

2022-05-23

Förbundsordförande Matz Nilsson kommenterar det historiska beslutet på Sveriges Skolledarförbunds...