2022-10-27

Manifestation mot Rysslands krig i Ukraina

Åsa Fahlén, Johanna Jaara Åstrand och Matz Nilsson. Foto: Emilia Sundin Åsa Fahlén, Johanna Jaara Åstrand och Matz Nilsson. Foto: Emilia Sundin
Åsa Fahlén, Johanna Jaara Åstrand och Matz Nilsson. Foto: Emilia Sundin

I onsdags talade Johanna Jaara Åstrand, Åsa Fahlén och Matz Nilsson vid den manifestation mot Rysslands krig i Ukraina, som hålls varje onsdag 12.30 utanför den ryska ambassaden.

I talen fokuserade våra fackliga ledare på att vi aldrig får vänja oss vid att kriget fortgår, vi måste fortsätta kräva att Ryssland lämnar Ukraina och de ansvariga för krigsförbrytelserna ställs inför rätta.

De lyfte också hur barn och elever förvägras rätten till utbildning och de outplånliga ärr som dödandet, våldet och terrorn leder till hos barn, unga och vuxna. De hyllade också alla lärare och skolledare som kämpar med att upprätthålla undervisningen under dessa extrema förhållanden och på så sätt ger barn och unga ett slags normalitet mitt i krigets kaos.

Ett hundratal personer var på plats under manifestationen för att visa sin solidaritet med Ukrainas folk och kräva att kriget upphör.

Årets julklapp

Organisatörerna lanserade också kampanjen "årets julklapp" som PostNord också ställt sig bakom. Alla kan skicka ett paket som väger max 20 kg portofritt till Ukraina. Varma kläder, hygienartiklar, och mat (torrvaror och konserver) är vad som är lämpligt att skicka.

​​​​​​​En innehållsdeklaration på engelska måste åtfölja paketet men adressen är bara "Till Ukraina".

Fler nyheter

Skolledare, så blir din nya tidning

2022-11-29

Den 1 januari bildas nya fackförbundet Sveriges Skolledare – som samlar medlemmarna från Sveriges...

Viktiga nyheter om tjänstepension från jan 2023

2022-11-28

Från och med 1 januari 2023 kommer de allra flesta som är anställda inom kommuner och regioner...

Fortsätt bygga ut likvärdighetsbidraget

2022-11-22

Jag förväntar mig mer än en skolpengsnorm av en liberal skolminister, skriver Matz Nilsson i Dage...