2022-06-21

Vi måste bryta våldsspiralen

Förbundsordförande Matz Nilsson kommenterar den tragiska händelsen i Västerås där en rektor blivit livshotande skadad i ett knivdåd.

Ännu en gång har en anställd inom skolan utsatts för livshotande våld. Senast var det två lärare i Malmö som mördades brutalt, nu har en rektor utsatts för grovt knivvåld och svävar mellan liv och död. En ung man har gripits misstänkt för attacken.

 - Jag ser med stor förskräckelse på utvecklingen där fler anställda inom skolan utsätts för oprovocerat grovt våld av ungdomar. Det är verkligen på tiden att vi tar frågan om ungdomars mående på största allvar för att förhindra att liknande tragedier utspelar sig igen, säger Matz Nilsson, ordförande för Sveriges Skolledarförbund.

 - Skolan ska vara en trygg plats för alla barn och elever, men också för de anställda och verksamhetens chefer och ledare. Samhället behöver sluta upp kring skolan, exempelvis genom satsningar på mer offensivt socialt arbete, så att ungdomar i kris kan identifieras och mötas upp långt tidigare.

 - Mina tankar går till rektorn och dennes anhöriga i denna förfärliga stund. Min starka förhoppning är att händelsen kan fungera som en väckarklocka för ansvariga politiker att rikta större fokus på ungdomars situation i vårt samhälle idag. Jag håller också tummarna för att den drabbade rektorn kommer att kunna återgå i tjänst så småningom. Ledare som han behövs i svensk skola.

Fler nyheter

Fortsätt bygga ut likvärdighetsbidraget

2022-11-22

Jag förväntar mig mer än en skolpengsnorm av en liberal skolminister, skriver Matz Nilsson i Dage...

Statens budget är en besvikelse

2022-11-08

Välfärden är förloraren i budgeten som presenterades idag, skriver Matz Nilsson och Ann-Charlotte...

Bra förslag gällande skolans framtida styrning

2022-11-07

Staten måste stärka sin styrning av skolan. Dagens spretiga system leder till oklara ansvarsförhå...