3 september - Skolledarnas dag

Den 3 september 2017 firas ”Skolledarnas dag”, för femte året i rad. Genomslaget för dagen, som vi i Sveriges Skolledarförbund 2013 tog initiativ till, har blivit större för varje år. Firandet av ”Skolledarnas dag” är numera en viktig tradition för Sveriges skolledare.

Kasse med tema

Syftet med Skolledarens dag, en speciell och dedikerad dag för Sveriges skolledare, är att samla alla landets skolledare, både medlemmar och ännu inte medlemmar, i en gemensam manifestation om betydelsen av skolledarnas ansvar, arbete och ambition.

Sveriges Skolledarförbunds mål är att visa hur avgörande ledarskapet är i förskola och skola för barns utveckling och elevernas resultat, för skolans utveckling och hur skolledarna tar det självklara ansvaret för att ge varje barn och elev den bästa starten i livet. I landets förskolor, grund- och gymnasieskolor, i kultur- och musikskolan och i vuxenundervisningen.

På Skolledarnas dag samlar vi medlemmar och de som ännu inte är det, för att synliggöra vårt arbete, men också för att beskriva och informera om vilka förutsättningar som behövs för att skolledarna ska kunna sitt ansvar fullt ut.

För vad vore Sverige utan skickliga och engagerade ledare? Alla de som dagligen leder och strukturerar det viktiga arbetet inom förskola och skola och som visar vägen genom att vara skickliga och engagerade förebilder.

Traditionen bjuder att vi i och med Skolledarnas dag startar en läsårskampanj som vi kopplar vårt arbete till under det kommande läsåret.

Årets tema: Sveriges Skolledarförbund – den samlade rösten för ALLA skolledare

Årets kampanj fokuserar på att lyfta de kriterier som vi lyfter i vårt Stora Skolledarpris och som är viktiga förutsättningar för ett lyckat ledarskap. Den 13 mars 2018 får en av landets skolledare ta emot priset för andra gången på Nordiska Skolledarkongressen. Vi inleder också nomineringsförfarandet till priset på Skolledarnas dag.

Läsårskampanjen 2017–18 i korthet

  • 31 augusti tjuvstartar vi vår läsårskampanj genom att presentera årets nomineringsförfarande av Sveriges stora Skolledarpris. Priset delas ut i samband med vår Nordiska Skolledarkongress i Göteborg i mars 2017.
  • 3 september 2017 - gratulera en skolledare, eller flera, på Skolledarens dag. Skicka ett digitalt vykort. På Skolledarnas dag uppmanar vi även alla att nominera till Sveriges stora Skolledarpris. Vi hjälps också åt att dela ut våra kampanjkassar till skolledare runtom i landet.
  • Debattartiklar i landets lokala medier. Vi uppmärksammar Sveriges Skolledarförbunds remissvar på Samling för skolan, Skolkommissionens betänkande.
  • 3 februari 2018 – lönerna för Sveriges skolledare 2017 presenteras i Du och din lön 2018, en sammanställning av förbundets löneenkät (som genomförs under oktober och november). Statistiken är unik och vi är först med den allra mest aktuella när det gäller lönerna för Sveriges skolledare. Vi hoppas att vårt arbete med skolledarlöner under det senaste läsåret har gett fortsatt goda resultat. I slutet av januari får vi svaret.
  • Nordiska Skolledarkongressen – den 13–14 mars 2018 samlas 1 300 skolledare i Göteborg. Programmet håller precis på att slutföras. Håll utkik i Skolledare.FREDAG och Skolledaren för mer information.
  • Sveriges Skolledarförbunds kongress genomförs den 21–22 april 2018 i Saltsjöbaden. Då har vi ännu fler skolledare som medlemmar.

Med Skolledarnas dag den 3 september lyfter Sveriges Skolledarförbund vikten av ledarskapet, skapar intresse för och bidrar till ett framgångsrikt ledarskap. Som till syvende och sist handlar om våra barns och ungdomars möjligheter och framtid.

Varmt välkommen till läsåret 2017–2018 med Sveriges Skolledarförbund!