2019-04-12

Är det förmånligt att löneväxla?

Jag tycker det pratas mycket om löneväxling till pension och har funderat på att göra det själv men inte kommit till skott. Vad innebär det och behöver jag tänka på något särskilt?

Tack för din fråga.

Ja, generellt sett är löneväxling till tjänstepension ett förmånligt sätt att pensionsspara. Har du en lön över 43 309 kr (år 2019) kan det vara förmånligt att löneväxla för att förstärka din tjänstepension.

Löneväxling kallas även för bruttolöneavdrag och innebär att din arbetsgivare sätter in en del av lönen innan inkomstskatten dras av, till ditt tjänstepensionssparande.

Så här fungerar det:

En del av din bruttolön sätts av till en pensionsförsäkring, vanligtvis en utökning av den tjänstepension du omfattas av genom kollektivavtalet. På så sätt kan du placera pengarna i de förmånliga alternativ som finns för tjänstepensionen, med till exempel låga avgifter. Från 2018 har din arbetsgivare (om du har en kommunal anställning) även kunnat lägga det löneväxlade beloppet i en separat försäkring. Därigenom får du två uttagsmöjligheter och kan till exempel ta ut den ena på fem år och den andra livsvarigt. Mer flexibilitet alltså.

Arbetsgivaren betalar lägre skatt på pensionsavsättningen än på den vanliga lönen och därför ska mellanskillnaden, cirka sju procent, tillfalla dig som löneväxlar. Det innebär att på varje hundralapp du löneväxlar sätter arbetsgivaren in 107 kronor till din tjänstepension.

En annan fördel är att du betalar inkomstskatt först när du tar ut din pension och då har du troligen en lägre inkomst vilket medför en lägre inkomstskatt. Du har också haft ett betydligt större belopp som kunnat förränta sig jämfört med om du istället skulle sparat skattade pengar.

Men - vi rekommenderar att enbart löneväxla på den delen av månadslönen som överstiger 43 309 kronor för 2019. Annars kan dina sociala förmåner som till exempel den allmänna pensionen påverkas negativt.

Tänk också på att om du jobbar i en kommun, behöver det finnas ett lokalt kollektivavtal om löneväxling till tjänstepension. Där ska det framgå att avsättningen till den ordinarie tjänstepensionen görs innan bruttolöneavdraget.

De flesta kommuner har lokala avtal om löneväxling men skulle det saknas i din kommun kontakta förbundets lokala representant.

Har du fler funderingar om din pension eller din framskjutna lön som vi ofta kallar den, kontakta gärna vår jour, jour@skolledarna.se, tel 08-567 062 00.

Fler nyheter

Förbundets sommarstöd

2022-06-16

Hej! Min fråga är mycket akut! Precis vid skolavslutningen fick jag ett fantastiskt fint...

Ersättning under semestern

2022-06-09

Kan jag begära en särskild ersättning för att ha ”bakjour” i sommar? Min arbetsgivare vill att ja...

Jobba nära pensionsåldern

2022-06-02

Vill gärna fortsätta jobba, även om jag snart uppnår den vanliga pensionsåldern. Vad ska jag tänk...