2022-06-02

Jobba nära pensionsåldern

Vill gärna fortsätta jobba, även om jag snart uppnår den vanliga pensionsåldern. Vad ska jag tänka på när det gäller min pension om jag byter arbetsgivare? Det finns visst några områden som man ska vara uppmärksam på, eller hur?

Tack för ditt mejl!
Ja, när du byter jobb nära pensionen är det bra att kolla hur ett arbetsgivarbyte kan påverka din pension. Det viktigaste är att undersöka om det får betydelse för ditt nuvarande pensionsintjänande. Framförallt kan den förmånsbestämda delen av tjänstepensionen påverkas när du byter arbetsgivare nära pensionsåldern.

På minpension.se kan du få en god överblick över både ditt pågående pensionsintjänande och dina tidigare intjänade pensionsförmåner. Du kan också prata med pensionshandläggaren hos din nuvarande arbetsgivare.

Ifall du byter från en kommunal tjänst till en fristående eller vice versa, kan i vissa fall extra pensionspremier vara ett sätt att gå vidare till ett nytt spännande uppdrag och samtidigt sörja för en god pension.

Ibland kan det ta lite tid att få fram de uppgifter du behöver så förbered dig gärna så du kan få med det i förhandlingen om dina anställningsvillkor hos den nya arbetsgivaren. Bra att tänka på även om du tar jobb hos en arbetsgivare som saknar kollektivavtal.

Lycka till och kontakta vår chefsrådgivning om du vill ha hjälp att granska ditt anställningsavtal, vill ha lönerådgivning, få fler tips eller bolla en fundering.

Du når oss på radgivning@skolledarna.se (glöm inte lämna ett telefonnummer som vi kan nå dig på!), eller 08-567 062 50.

Fler nyheter

Förbundets sommarstöd

2022-06-16

Hej! Min fråga är mycket akut! Precis vid skolavslutningen fick jag ett fantastiskt fint...

Ersättning under semestern

2022-06-09

Kan jag begära en särskild ersättning för att ha ”bakjour” i sommar? Min arbetsgivare vill att ja...

Jobba nära pensionsåldern

2022-06-02

Vill gärna fortsätta jobba, även om jag snart uppnår den vanliga pensionsåldern. Vad ska jag tänk...