2016-01-21

Dags för ny tjänst?

Jag har via en tidigare chef fått ett erbjudande om att komma till grannkommunen och jobba som skolledare. Tjänsten som jag erbjuds innebär ungefär samma ansvar som jag har idag, men lönen ligger på närmare 10 000 kronor mer i månaden. Jag har jobbat på min nuvarande skolledartjänst i knappt tre år och trivs mycket bra och är egentligen inte ”klar” med mitt uppdrag. Hur ska jag tänka?

Grattis till det spännande jobberbjudandet! Vi ser att efterfrågan på skickliga skolledare konstant ökar och allt fler av våra medlemmar erbjuds stora löneökningar i samband med att de byter tjänst.
Roligt att höra att du även trivs bra med ditt nuvarande uppdrag. Erbjudandet är alltså ett så kallat "angenämt problem" för din del.

I detta läge skulle vi rekommendera dig att vara helt ärlig med din nuvarande arbetsgivare. Berätta precis som det är att du fått ett spännande erbjudande som du, främst på grund av det väsentligt höga löneläget, överväger att undersöka vidare.

Berätta också att du trivs bra idag och ser att du kan göra fortsatt stor nytta i ditt uppdrag. Ställ sedan en rak fråga om det är möjligt för din nuvarande arbetsgivare att göra något åt din nuvarande lön.
Har du en klok arbetsgivare som värdesätter dig och är modig så räknar han eller hon ut att alternativkostanden för att rekrytera en ny skolledare sannolikt blir högre än att göra någon form av justering på din lön.

Även om din nuvarande arbetsgivare inte kan matcha den nya lönen du erbjuds fullt ut så kanske han/hon kan möta dig en bit på vägen på kort och/eller lång sikt. Då kanske det nya erbjudandet inte är fullt lika lockande om du trivs väldigt bra idag. När du sedan fått mer information om hur läget ser ut så kan du göra en bedömning om vilken väg du ska välja. Krasst sett är det så att det allra bästa sättet att få en bra löneutveckling idag är att byta tjänst. Viss rörlighet även inom skolans värld är också bra. Men då skolledare byter tjänster för ofta blir det dålig kontinuitet i verksamheten som kan påverka resultaten negativt.

En öppen dialog med arbetsgivaren gör att han eller hon ges möjlighet att premiera kunniga skolledare utan att de ska behöva byta jobb innan de är "klara" med sina uppdrag.
Lycka till med den väg du än väljer!

PS. Om du landar i att byta arbetsgivare - kontakta gärna oss för rådgivning innan du skriver på ditt nya anställningskontrakt. Kom ihåg att det finns andra saker att förhandla om förutom lönen!

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Fler nyheter

Försäkringar för nya medlemmar

2019-12-19

Jag är idag medlem i Lärarnas riksförbund, men jobbar som biträdande rektor sedan 1 augusti 2019....

Hur kan jag använda Saco Lönesök?

2019-11-08

Jag har noterat och redan svarat på löneenkäten, men jag behöver göra en egen kartläggning av hur...

Vad menas med bisyssla?

2019-09-26

Hej jouren! För några år sedan när jag började på mitt nuvarande jobb fick jag en blankett från...