2016-08-19

Får jag kompensation för avbruten semester?

Jag har varit tvungen att avbryta min semester för att rekrytera lärare till min skola. Kan jag räkna med att få någon kompensation för det, undrar en medlem i höstens första jourfråga.

Om du har avbrutit din semester för att jobba ska du först och främst se till att inte ta ut semester för de dagar du jobbat. Semesterdagarna får du därmed spara och ta ut vid ett senare tillfälle.

Enligt det kommunala kollektivavtalet är du som arbetstagare skyldig att avbryta din semester och återgå i arbete om synnerliga skäl finns.

Eftersom de flesta skolledare själva ansvarar för beslutet att avbryta sin semester, ska du informera din chef innan du går tillbaka i arbete och vid detta tillfälle även komma överens om vilken kompensation du ska få.

Enligt kollektivavtalet ska arbetsgivaren ersätta dig för skäliga extra kostnader som avbrottet medför om du befinner sig på annan ort.

Det framgår också av kollektivavtalet att den som tvingats avbryta semestern ska få kompensation med en semesterdag för varje ordinarie arbetsdag under huvudsemestern, dock max fem dagar. Dessa dagar måste tas ut under innevarande semesterår.

Om båda parter är överens kan kompensationen ske i annan form än som semesterdagar.
Och är du är anställd hos en fristående huvudman är det viktigt att du kollar ditt avtal hur ni har kommit överens om kompensation för en avbruten semester.

Har du frågor - kontakta gärna vår arbetsrättsliga jour - jour[at]skolledarna.se.
Glöm inte att lämna ditt aktuella telefonnummer så vi lätt kan nå dig.

Fler nyheter

Vad händer om jag måste avbryta min semester?

2020-05-28

Vi har fått besked om att vi kanske måste avbryta semestern i sommaren. Vad gäller? Och blir man...

Kan jag återta min uppsägning?

2020-04-24

Jag har sagt upp mig men det var förhastat, kan jag återta uppsägningen?

GDPR och digital kommunikation

2020-04-03

Jag undrar vad som gäller för GDPR nu under Coronapandemin när vi använder digital kommunikation...