2016-05-26

Hur påverkar jag min pension?

Jag har precis tittat på ”Min Pension” och upptäckt att prognosen är betydligt lägre än jag förväntat mig. Det är visserligen mer än 20 år kvar till min pension men kan jag påverka detta redan nu?

Så bra att du redan nu funderar på vad du kan göra för att få rätt pension! Eller som det egentligen är – din framskjutna lön.
Precis som din månadslön är pensionen en betydelsefull del av dina anställningsvillkor och bra att se över vad du får. Och framför allt – göra något åt det!

Här är några allmänna råd:

Börja med att kontakta din nuvarande arbetsgivare.
Har du haft många tidigare anställningar och bytt från en kommunal arbetsgivare till privat, till exempel till en fristående skola, eller till en statlig anställning, och vice versa, rekommenderar vi att du frågar din chef om möjlighet att, på arbetsgivarens bekostnad, gå till en oberoende pensionsrådgivare.

Arbetar du i en fristående skola kan du också använda PTKs rådgivningstjänst.

Det finns några områden som kan påverka storleken på din pension.

  • Återbetalningsskydd. Genom att välja om du vill ha återbetalningsskydd, det vill säga att dina närmaste får ditt sparande om du avlider, påverkas storleken på pensionen.
  • Förvaltningsform. Du kan välja om du vill ha dina pensionspengar i traditionell pensionsförsäkring eller fondförvaltning, något som också ger olika avkastning beroende på risknivå.
  • Avgifter. Tänk på att kolla avgifterna för ditt pensionssparande, det kan skilja förvånansvärt mycket och i slutändan kan det påverka din pension mycket.

Löneväxling kan också vara ett bra sätt att öka ditt pensionssparande. Det har blivit särskilt intressant nu när möjligheten att dra av för privat pensionssparande i deklarationen upphört. Löneväxling är särskilt gynnsamt för den del av lönen som ligger över 40 000 kr i månaden.

Är din månadslön lägre blir din allmänna pension mindre om du löneväxlar.

Tänk på att Min pension inte har med alla uppgifter – du har alltid själv ansvar för att hålla reda på vilka pensionsförmåner du har tjänat in i dina tidigare anställningar!

Byter du från kommunal till privat sektor de sista tio åren av ditt arbetsliv ska du tänka på att du kan förhandla om större tjänstepension hos din nya arbetsgivare.

Och du som snart står i begrepp att ta ut din pension eller bara vill läsa mer, får fler tips i vår broschyr

Har du funderingar, till exempel vid byte mellan offentlig och privat arbetsgivare, kontakta vår arbetsrättsliga jour, jour[at]skolledarna.se
Men glöm framför allt inte bort att den uppskjutna lönen, din pension, är viktig redan i början av karriären...

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Fler nyheter

Försäkringar för nya medlemmar

2019-12-19

Jag är idag medlem i Lärarnas riksförbund, men jobbar som biträdande rektor sedan 1 augusti 2019....

Hur kan jag använda Saco Lönesök?

2019-11-08

Jag har noterat och redan svarat på löneenkäten, men jag behöver göra en egen kartläggning av hur...

Vad menas med bisyssla?

2019-09-26

Hej jouren! För några år sedan när jag började på mitt nuvarande jobb fick jag en blankett från...