2016-09-29

Varför får en nyanställd kollega mer betalt än jag?

Vi har fått en ny rektorskollega, mer oerfaren än oss andra, och ändå har hen fått betydligt högre lön än jag – hur kan det komma sig?

Tack för din fråga och så bra att du kontaktar oss. Det här är en mycket viktig fråga.

Just nu är det ett bra läge för blivande och nya rektorer eftersom många duktiga lärare väljer att stanna kvar i sitt yrke som förstelärare och inte går vidare till en skolledartjänst. Brist på skolledare finns snart i hela landet. Dessutom är det just nu stora pensionsavgångar.

Vi har också fått signaler om att det är få sökande till vakanta rektorstjänster. Det leder till att arbetsgivarna måste betala även oerfarna skolledare mer än de tänkt sig.
Fler oerfarna skolledare ökar också behovet av handledning och där kommer din kompetens att vara värdefull för att stötta de nya in i deras yrkesroll.

Tänk på att lyfta det i ditt lönesamtal och uppmuntra dina lokala företrädare att driva frågan om att handledning av nya skolledare ska vara ett självklart lönekriterium i de kommande lönesamtalen.
Inför ditt eget lönesamtal råder vi dig att förbereda dig ordentligt. Vad innefattar ditt ansvar, till exempel när det gäller introduktion och handledning av nya kolleger, hur omfattande är din arbetstid – jobbar du mycket över exempelvis?

Summera dina arbetsinsatser och vilka verksamhetsresultat du uppnått under året – har ditt ansvar utökats till exempel fler medarbetare och/eller större budget. Får du rätt kompensation för all din arbetstid?
Använd vår unika lönestatistik som jämförelse.

Tänk på att förutom lön kan du förhandla om fler semesterdagar, ökad tjänstepension med mera.
Att du förhandlar om din lön behöver inte heller bara ske under det årliga lönesamtalet. Har din arbetssituation förändrats kraftigt, som till exempel med nya kolleger som behöver ditt stöd, kan du ta upp din lön i ett samtal med din chef vid sidan om de reguljära samtalen. Som medlem (och även du som står i begrepp att bli) kan du boka ett lönerådgivningssamtal med oss.

Läs gärna mer om våra tips och råd i Du och Din Lön 2016 där hittar du också lönetabeller och annat matnyttigt.

Du kan också kontakta din lokala fackliga företrädare för att diskutera löneläget och framtida löneutveckling för dig hos din arbetsgivare.

Höga ingångslöner för nya skolledare gynnar i förlängningen alla skolledare, det är också viktigt att komma ihåg.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Fler nyheter

Vad händer om jag måste avbryta min semester?

2020-05-28

Vi har fått besked om att vi kanske måste avbryta semestern i sommaren. Vad gäller? Och blir man...

Kan jag återta min uppsägning?

2020-04-24

Jag har sagt upp mig men det var förhastat, kan jag återta uppsägningen?

GDPR och digital kommunikation

2020-04-03

Jag undrar vad som gäller för GDPR nu under Coronapandemin när vi använder digital kommunikation...