2016-05-19

Vilka är de viktigaste delarna i anställningsavtalet?

Jag har varit på intervju och får nog jobbet som förskolechef. Arbetsgivaren vill att jag skriver på mitt anställningsavtal redan i början av nästa vecka. Vill passa på och tacka för lönerådgivningen jag fick av er i jouren när jag ringde i onsdags. Men jag kommer inte ihåg vad ni sa bör ingå i mitt nya anställningsavtal? Vad är det viktigaste jag ska tänka på?

Vad roligt att höra om att du ligger bra till att få jobbet och så bra att du frågar oss igen om anställningsavtalet innan du skriver på.
Det allra viktigaste att få med i anställningsavtalet är:

 • Tillträdesdag
 • Befattning
 • Arbetstid
 • Vilka övertidsbestämmelser gäller hos din nya arbetsgivare? Har du förhandlat bort din övertidsersättning, se till att du får en bra kompensation för det, till exempel semester och högre lön.
 • Anställningsform
  Vi rekommenderar att du har en tillsvidareanställning som förskolechef/skolledare.
  Skulle du ändå bara erbjudas ett tidsbegränsat förordnande, är det mycket viktigt att reglera vad som händer när det upphör.
 • Lön
 • Semester
  Tänk på att förhandla om extra semesterdagar om du inte har rätt till övertidsersättning. Vi rekommenderar minst fem extra semesterdagar förutom högre lön.
 • Kollektivavtal
  Detta är särskilt viktigt om du ska jobba på en friskola. I kollektivavtalets allmänna villkor regleras bland annat semester och uppsägningstider. Saknas kollektivavtal gäller endast lagen om anställningsskydd (LAS) och andra arbetsrättsliga lagar.
  Det är särskilt viktigt om du är hög chef och är undantagen av reglerna i LAS, att i anställningsavtalet skriva in allt som ska gälla för tjänsten, till exempel uppsägningstid och tjänstepension.
 • Uppsägningstid
  Som skolledare har du en utsatt chefsposition och du bör därför se till att du har en lång uppsägningstid från arbetsgivarens sida.

Gå gärna in på Sveriges Skolledarförbunds hemsida och pricka av punkterna i checklistan. Du kan också läsa mer, om viktiga uppgifter som bör skrivas in i ett anställningsavtal, i jourfrågan i Skolledare.FREDAG vecka 8.

Grattis och lycka till i det nya jobbet!

Fler nyheter

Försäkringar för nya medlemmar

2019-12-19

Jag är idag medlem i Lärarnas riksförbund, men jobbar som biträdande rektor sedan 1 augusti 2019....

Hur kan jag använda Saco Lönesök?

2019-11-08

Jag har noterat och redan svarat på löneenkäten, men jag behöver göra en egen kartläggning av hur...

Vad menas med bisyssla?

2019-09-26

Hej jouren! För några år sedan när jag började på mitt nuvarande jobb fick jag en blankett från...