2018-06-13

Tjänstepension - vad ska jag tänka på?

Jag är mitt i min skolledarkarriär och har långt kvar till pensionen men tänkte skaffa lite bättre koll på min tjänstepension. Vad ska jag tänka på då?

Hej!

Vad smart av dig att redan nu kolla din pension eller, som man också kan säga, den lön du skjuter framför dig under ditt arbetsliv för att få en trygg inkomst när du inte jobbar längre. Nu är tiden din bäste vän eftersom en liten förändring i dag kan bli mycket pengar den dag du väljer att gå i pension.

Här är några tips att fundera över.

  • Hur vill du spara, i fonder eller traditionell försäkring eller en mix av båda? Innan du gör ditt val kan det vara bra att väga in hur aktiv du tänker vara i ditt pensionssparande framöver. Kom ihåg att titta på hur stora avgifterna är för de olika sparalternativen du är intresserad av. Du kan jämföra pris på konsumenternas.se eller fondvalsguiden på pensionsmyndigheten.se.
  • Ska du ha återbetalningsskydd eller inte? Återbetalningsskyddet innebär att ditt sparade kapital går till dina närstående om du dör innan du börjat ta ut din pension. Det medför också en lägre avkastning på ditt sparande. Bra att se över när din familj- och livssituation ändras. Då är det också klokt att se över ditt pensionssparande som helhet.
  • Har du en månadslön över 42 100 kronor kan det vara förmånligt att löneväxla. Det innebär att din arbetsgivare sätter in en del av lönen innan inkomskatten dras av (kallas också för bruttolöneavdrag) till ditt tjänstepensionssparande. Observera att vi rekommenderar att enbart löneväxla på den delen av månadslönen om överstiger 42 032 kronor (för 2018), annars kan dina sociala förmåner påverkas negativt.

    Eftersom arbetsgivaren betalar lägre skatt för pensionsavsättning, bör din arbetsgivare skjuta till mellanskillnaden, cirka sju procent till det belopp ni kommit överens om att du ska löneväxla.
  • Jobbar du i en fristående skola finns det flera olika tjänstepensionsplaner där ITP-planen är vanligast. I ITP-planen finns både familjepension och familjeskydd. Båda påverkar ditt pensionssparande och kan vara klokt att se över när din livssituation ändras. Läs mer om detta på ptk.se.
  • Det är viktigt att privata skolhuvudmän har kollektivavtal. Saknas det måste du själv förhandla dig till en bra tjänstepension.

Har du fler frågor om pension kontakta gärna Monika Elowson monika.elowson@skolledarna.se

Fler nyheter

Kan jag få hjälp med ett samboavtal?

2020-12-03

Jag har en fråga om juridisk rådgivning. Vet inte om förbundet kan hjälpa mig med det, det handla...

Vad kan jag göra för att få ett ansvarsavstånd i nivå med mitt uppdrag?

2020-11-06

Jag har skrivit på för rektorslönelyft – bra och viktigt initiativ! - och undrar nu vad jag själv...

Hur får jag överblick över min tjänstepension?

2020-09-25

Jag skulle vilja ha bättre överblick på min tjänstepension och skulle även behöva pensionsrådgivn...