Nr 1/13 2013-01-25

Rektorer - på bästa sändningstid

Uppdrag: förbättra resultaten. Det är uppgiften för rektorerna Helena Hansson vid Älvåkraskolan i Älvsbyn och Lina Axelsson Kihlblom vid Ronnaskolan i Södertälje, som för så många andra skolledare i landet. Men Helena och Linas arbete får svenska tittare följa i närbild under ett läsår. De är huvudpersoner i Utbildningsradions serie Rektorerna som börjar den 6 februari.

Bild på Helena Hansson och Lina Axelsson KihlbomDet är början av vårterminen och snart är Skolinspektionen redan på ingång. Snabbt som tusan läser Lina Axelsson Kihlblom en sista gång in sig på inspektionens rapport om Ronnaskolan inför ett uppföljande möte. Resultaten, har inspektionen påpekat, är inget att skriva hem om – hur ska skolan jobba med att förbättra dem?

Under det kommande läsåret kommer stora förändringar att ske på skolan. Men mycket hade redan skett innan kamerateamet installerade sig och följde Lina under läsåret. Ibland så ofta som tre dagar i veckan.
- Det var roligt att få visa under sitt första år på en tjänst hur en omorganisation går till. Det som visas bara en del av den omorganisation som skolan genomgick, säger Lina Axelsson Kihlblom.
- Jag brinner för min skola och vill visa vilka fantastiska elever vi har.
För förutsättningarna för framgång är inte de enklaste. En fjärdedel av eleverna i Ronnaskolan är nya i Sverige och de flesta elever har en utländsk bakgrund.
Serien är ett axplock av rektors vardag, påpekar Lina Axelsson Kihlblom.
- Det är ett tidsdokument över hur rektorsrollen är.
Det är åtskilligt som inte är finns med i en serie om en skola. Mycket av till exempel elev- och personalärenden är självklart inte med.

Det kan göra att bilden av rektors arbete blir mer fragmentariskt än vad det är. Uppenbart för verksamma i skolan, men kanske svårare för vanliga tittare att förstå.
Var det svårt att bli filmad?
- Man blottar ju sina tillkortakommanden, skrattar Lina i sin bil, när Skolledaren får tag på henne. (När man sett serien, vet man precis att det är en vanligt plats för jobbsamtal). Jag låtsades som om att det inte fanns en kamera i närheten och slappnade snart av.
-  Det var spännande och lärorikt!, säger Helena Hansson. Absolut nervöst i början, med en kamera kring sig hela tiden, men jag litade på UR, de var verkligen proffsiga.
- Jag tycker att serien visar komplexiteten i rektors uppdrag. Arbetet innehåller så många delar och det blir spännande att se om det går fram till de som tittar på serien, säger Helena.

I Älvåkraskolan är det stor skillnad i resultaten mellan pojkar och flickor och det var ett av hennes uppdrag att arbeta med. Flickorna klarar sig bra, och killarna är ganska nöjda med hur det går. Satsar inte mer än de behöver.
Hur det går? I slutet av mars får du svar.

 

"Det har aldrig gjorts en serie om rektorer, så det var dags nu"

- Det har aldrig gjorts en serie om rektorer. Ett av Sveriges viktigaste jobb, så det var dags, säger Isabella Grybe, redaktör för Rektorerna.

Under förra läsåret följde Utbildningsradion, UR, de två rektorerna Helena Hansson och Lina Axelsson Kihlblom hack i häl. Nu får vi tittare följa dem i åtta veckor. 
Ett 100-tal rektorer ville vara med, 50 filmades i sin skola, sex gick vidare och två blev till slut kvar – Helena Hansson och Lina Axelsson Kihlblom.
- Vi gjorde verkligen ett gediget castingarbete, säger Isabella Grybe. Vi ville ha en bredd och valde därför en storstadsskola och en glesbygdsskola. Och två modiga och kloka rektorer.
- Sveriges rektorer svarar för 1,4 miljoner barn och ungdomar, men jag tror att det är ett okänt chefsarbete. Skolledarna säger ju att det är Sveriges viktigaste chefsjobb.
Premiären är den 6 februari i SVT2. Programmen följs direkt av ett studiesamtal i Kunskapskanalen.
Där kommer också en flera undersökningar bland Sveriges rektorer att redovisas i den så kallade Rektorsbarometern.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Fler nyheter

Skolan har åtta månaders frist

2019-02-07

Skolverket har haft Storvretskolan som ett öppet ärende sedan 2016, i nära tre år. För första...

"Vi ska göra allt vi kan..."

2019-02-07

”Vi tar problemen på största allvar.” Det har varit något av ett mantra från Botkyrka kommun efte...

Äntligen höjs lönerna i Italien

2019-02-07

De italienska rektorerna får niotusen kronor mer i månaden. Det är den viktigaste delen i det nya...

Så blir det med nya regeringen

2019-02-07

Tioårig grundskola och möjlighet att stänga skolor – här ett axplock över vad som väntar...

"Bemöt problemen med empati"

2019-02-07

Elever med problematiska beteenden har ofta någon form av olöst problem. Det menar den amerikansk...