Nr 8-9/17 2017-11-20

"Efterfrågan på min och rektors tid är oändlig"

Komplext, lite spretigt och otroligt utmanande. Så beskriver Agnetha Malmer arbetet som biträdande rektor och biträdande förskolechef på fristående S:t Maria skola. – Det är fantastiskt roligt.

Dörren står öppen till Agnetha Malmers arbetsrum. Det brukar den göra. Visst, hon blir ofta avbruten, men samtidigt är det så hon vill arbeta – nära de 35 medarbetarna.

– Jag vill vara synlig för alla, säger hon. Jag jobbar mycket med att få personalen att må bra, och med att fånga upp deras idéer, tankar och farhågor.

S:t Maria består av en förskola med cirka 80 barn och en F-4-skola med närmare 90 elever. Verksamheten drivs av Svenska Kyrkan, Knivsta pastorat, och ligger i ett nybyggt bostadsområde i tätorten Alsike. I lokaler intill finns konferensavdelning, café, kapell, LSS-boende och dessutom vanliga hyresbostäder.

För en tillfällig besökare märks den konfessionella inriktningen främst genom detaljer i utsmyckningen, till exempel den tavla med en psalmvers som pryder trapphuset.

Varje vecka inleds med en samling i kapellet. En diakon och några lärare leder den. En präst deltar ibland. Barnen får "uppdrag" som ofta tar avstamp i en biblisk berättelse, och är kopplade till värdegrunden. Morgonsamlingen är utbildning – till skillnad från undervisningen, som följer de vanliga läroplanerna.

– För oss är det viktigt att göra väldigt tydlig skillnad på detta, säger Agnetha Malmer.

Hon började här som administratör efter 22 år som mellanstadielärare i kommunal skola. I snart två år har hon varit biträdande chef för både förskolan och skolan. Hon arbetar tätt ihop med rektor Irene Molander och uppskattar att kunna påverka verksamheten.

– Vi har korta beslutsvägar, stort förtroende från pastoratet och de resurser vi behöver. Det gör att jag verkligen får driva saker som jag tror på och är intresserad av, och att jag ganska snabbt ser resultat.

Under sin tid som skolledare har Agnetha Malmer lagt mycket kraft på att få ihop förskola och skola. Tanken är att det ska löpa en tråd genom barnens tio år på S:t Maria – blå, för det är skolans färg.

Mandatet är tydligt och förväntningarna rimliga, anser hon.

– Vi har en bra arbetsmiljö. En annan sak är att efterfrågan på min och rektors tid är oändlig. Vi skulle kunna sitta här 24-12.

Agnetha Malmer håller i lönesamtalen för alla medarbetare. Ofta jobbar hon runt 45 timmar i veckan. Ändå känner hon att arbetet håller sig inom rimliga gränser och att hon får tillräcklig återhämtning. Men vissa sysslor som hängt med sedan hon var administratör, skulle hon gärna bli avlastad. Exempelvis att lägga in uppgifter om elever i it-systemet. Om elevantalet ökar, kommer en annan lösning att behövas, menar hon.

Hon anser inte att lönen avspeglar det komplexa uppdraget.

– Att vara skolledare är något helt annat än att vara lärare, eftersom du har ansvar för så många olika frågor och områden.

Det minskande avståndet till lärarlönerna kan göra skolledarrekrytering ännu svårare framöver – framförallt att få lärare med ledaregenskaper att ta klivet över i en chefsroll, befarar Agnetha Malmer. Det är problematiskt, eftersom kvalitetskraven på både skolledare och lärare kommer att öka framöver.

– Skolan kommer att behöva vässas något enormt för att vi ska klara den globala konkurrensen. Det kommer att krävas tillförsel av kompetens underifrån, och det börjar ju i skolan.

Svensk skola har inte heller lyckats i sitt kompensatoriska uppdrag, fortsätter hon.

– På en skola som vår är det ju lättare att kompensera. Men i samhället i stort är det kompensatoriska uppdraget enormt.

Namn: Agnetha Malmer

Uppdrag: Biträdande rektor, biträdande förskolechef, fristående skola, Knivsta

Född: 1967

Utanför jobbet: Älskar att baka. Spinninginstruktör. Landsvägscyklist, satsar på hela Vätternrundan nästa gång.

Fler nyheter

"Skolledarna blir starkare i ett förbund"

2022-05-04

Lärarfackens planer på att slå sina påsar ihop ritar om den fackliga kartan. Men sammanslagningar...

Skolchefer fick utbildning

2022-05-04

När tidigare skolchefen Peter Fredriksson blev generaldirektör på Skolinspektionen tog han...

"Nya skolan kommer att bli fantastisk"

2022-05-04

Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom

Tre år har förberedelserna pågått och till hösten ska det bli av! Alla F-6-elever i Mörrum flytta...

Mycket jobb kvar för att få skolan digital

2022-05-04

Det går framåt, men en del återstår. Det är Skolverkets något lakoniska sammanfattning av skolans...

Nu väntar den stora utmaningen

2022-05-04

Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter – det är regeringens...