Nr 5/18 2018-08-20

"Det lockade att få arbeta med det som är friskt"

– Det lockade att få jobba med det som är friskt, säger Hans-Åke Norrby, ny kulturskolechef på Gotland. I grundskolan la han nästan hälften av arbetstiden på kontakter med BUP, socialtjänst och polis. Och kände sig som del av ett system som pressar barnen för hårt.

En ökande andel elever mår dåligt, men skolpolitiken går stick i stäv mot varningssignalerna, anser Hans-Åke Norrby. Det skälet vägde tungt när han sökte jobbet som chef för Kulturskolan på Gotland.

– Man pressar in mer teori, mer prov och tidigare betyg. Man gör våld på barnen, och det känns för mig personligen inte så kul att ställa upp på i längden.

Visby visar sig från sin finaste sida den junidag då Skolledaren träffar Hans-Åke Norrby. Rosorna prunkar, vinden är varm och turisterna bär solglasögon. Än råder lugnet före semesterrusningen, före Almedalsveckan och före alla andra namngivna sommarveckor på ön.

Lugnt är det också i de nyrenoverade lokaler som Kulturskolan delar med Wisbygymnasiet och gymnasiesärskolan, en bit utanför ringmuren. Hans-Åke Norrby planerar för kommande läsår. Han behöver bland annat analysera hur verksamheten påverkas av att ett riktat statsbidrag krymper när konkurrensen om medlen har hårdnat.

Han är uppvuxen på Gotland och har dialekten i behåll. Här har han jobbat en stor del av yrkeslivet, som musik- och matematiklärare, och som skolledare. I mars kom han tillbaka efter sex år som grundskolerektor i Göteborg. Egentligen skulle hustrun, även hon skolledare, ha hittat jobb först.

Men annonsen från Kulturskolan var så lockande.

– Jag har hoppats på att någon gång, innan jag går i pension, få göra något mer kreativt, säger Hans-Åke Norrby, som själv spelat i olika band genom livet.

Arbetet i grundskolan hade alltmer kommit att handla om elever som mår dåligt, om kontakter med BUP, socialtjänst och polis. Fokuset på problem är tärande i det långa loppet, beskriver han. Vissa föräldrar på senaste skolan ringde inte upp honom själva när det gällde barnen. De lät sin bolagsjurist ta kontakt.

"Jag ringer på uppdrag av ..." Han suckar och skrattar lite.

– Jag tycker att jag har fått det mesta i verksamheterna att fungera alldeles utmärkt. Men känslan blir ändå den, att ha ägnat nästan hela yrkeslivet åt sådant som inte funkar. Jag ville jobba med det som är friskt.

Nu hoppas han få mer tid att vara pedagogisk ledare för de 27 medarbetarna. Han ser fram emot att hinna förankra genomarbetade förslag.

Hans-Åke Norrby gillar att ta tag i saker och gå från snack till verkstad. Han tycker att raden av chefsjobb har övat upp hans förmåga att snabbt analysera vad en arbetsplats behöver och skapa tydliga strukturer. Insikten är lite förvånande.

– Egentligen är inte likt mig att flytta runt så mycket, jag känner mig ju som en trotjänare i grunden.

Han tror på transparens i chefskapet. Och dialog.

– Alla ska få komma till tals. Även om beslutet sedan går någon emot, så har man fått förståelse för andras argument och en bild av de olika alternativen.

Det bästa med att arbetet är att se eleverna utvecklas. Som skolledare gäller det ge lärarna bra förutsättningar för uppdraget. Kulturskolan ska vara rolig.

– Jag vill att de som väljer att gå här ska få det de hoppas få. Om vi är lyhörda och kan svara mot det, kommer vi att få se dem utvecklas, säger Hans-Åke Norrby.

Han blir glad när han ser ivriga sexåringar spela fiol enligt suzukimetoden, och sedan lyssnar till dem som fortsätter upp i gymnasieåldern.

– Man ser vad som kan hända när de får chans att gå i kulturskolan. Det är jättemotiverande!

Namn: Hans-Åke Norrby

Uppdrag: Kulturskolechef, Gotland

Född: 1961

Utanför jobbet: Pendlar Gotland – Göteborg. Spelar synt och piano i band, t.ex. på privata fester. "Lite åt blues-, soul-, jazzhållet". Bägge sönerna är proffsmusiker, dottern rektor.

Nyfiken mångsysslare. Har bl. a byggt hus, spelat in skivor, kört glassbil och gjort "demokratisk värnplikt" som mp-politiker. Lämnade korplaget i hockeybockey vid 50, efter fyra år av knäckta revben.

Fler nyheter

Pisadeltagandet ska gå rätt till

2021-12-03

Nu ska det bli ordning och reda på (Pisa)torpet. Skolverket redovisar noggrant mått och steg till...

Regeringen vill bara ha ett professionsprogram

2021-10-20

I mitten av sommaren hamnade förslaget om ett professionsprogram på bland annat Sveriges...

Kvartett tar över i Stockholm

2021-10-20

Ulf, Sofie, Emil och Tina – här medlem i Stockholm är dina nya lokala företrädare! Gruppen...

Frossan i titeldjungeln en import från affärsvärlden

2021-10-20

Titlar Bild Anders Gustafsson Titlar Bild Anders Gustafsson

Skolchefen hamnar i kläm mellan nationell och lokal kontroll, konstaterade forskarna Olof...

Hon hyllar traditionell undervisning

2021-10-20

Filippa Mannheimer Foto: Margaretha Holmqvist Filippa Mannheimer Foto: Margaretha Holmqvist

”Jag anklagar…” Filippa Mannerheims uppgörelse med marknadsskolan gav rubriker. Hon blev en...