Nr 4/18 2018-05-21

"Vi är tydliga med vad vi gör - inte en massa krusiduller"

En värmevåg möter Semira Vikström då hon öppnar skolgrinden. Förskoleklassen leker och dansar på gården. Barn springer fram och kramar. Medarbetare ropar hej. – Åh, bästa starten på dagen. Det är så speciellt!

Många siffror lyste röda i rapporterna på Visättraskolan i Huddinge då Semira Vikström kom hit som rektor 2013. Kunskapsresultat, arbetsmiljö, ekonomi, trygghet och trivsel – mycket behövde förändras.

– Mitt uppdrag var tydligt, men jag hade kanske inte riktigt förstått hur omfattade det var. Just då kändes det jätteläskigt.

Hon märkte direkt att "personalgänget" var med på tåget. De stöttade och ställde upp på snabba förändringar.

Semira Vikström var 4–9-lärare i svenska/sva och religionskunskap och hade glidit in i skolledarrollen "på ett bananskal". Som rektor på en liten friskola var hon van vid samarbete, men inte vid formell samverkan.

– I efterhand, när jag lärde mig mer i kommunen, insåg jag att: Oj, det här borde jag ha lyft i samverkan. Jag ändrade tjänstefördelning och allt möjligt.

Flera gånger återkommer hon till personalen. Helt fantastisk.

– Och fantastiska barn, fast det säger väl alla rektorer.

Skolans röda tegelbyggnad ligger på en höjd nära pendeltågsstationen i Flemingsberg. Området är hårt socioekonomiskt belastat. Nio av tio elever har annat modersmål än svenska. Av cirka 400 barn är en femtedel nyanlända.

Semira Vikström delar ett stort arbetsrum med Dounya Hayyoun, en av två biträdande rektorer. De jobbar tätt ihop. Under intervjun bollar hon då och då en fråga bort mot kollegans skrivbord. Minns du?

Hon har svarta jeans och huvtröja. En tatuering skymtar på handen då hon öppnar sin Pepsi Maxi. I (hjärta) #roligareraster, står det på tröjan. Mer om raster strax.

Det var en "bortvalsskola". Idag säger man nej till elever, av utrymmesskäl. Semira Vikström är stolt över hur visionen – kunskap, trygghet, trivsel – slagit igenom i verksamheten. Visättraskolan - en helt (o)vanlig skola står det på hemsidan.

– Vi är tydliga med vad vi gör. Det är inte en massa krusiduller.

Kunskapsresultaten har höjts, men påverkas av att många är nyanlända. Trygghetsmätningar visar att nästan alla trivs och är nöjda. En viktig förklaring är betoningen av elevhälsan, som den andra biträdande rektorn har ansvar för. Här finns skolsköterska, kurator/trygghetsansvarig och trygghetsvärd, alla på heltid.

– Elevhälsan genomsyrar allt vi gör. Det tror jag är en framgångsfaktor.

Då är vi tillbaka vid #roligareraster.

Eleverna ville ha mer att göra på rasterna och fler närvarade vuxna. Nu finns två-tre valfria aktiviteter per rast, som trygghetsvärdarna leder. Zumba exempelvis, eller hinderbana. Den viktigaste effekten är att ingen behöver vara ensam på rasten. Barnen rör sig också mer och är gladare. Lärarna behöver inte börja lektionen med att lösa konflikter som följt med in.

Roligast i jobbet är att få vara del av alla framgångshistorier, tycker Semira Vikström. Som när en elev som förut knappt sa ett ord, stolt redovisar inför klassen.

– Det är få förunnat att få vara med om så magiska ögonblick.

Hon gillar att planera för kollegialt lärande och se lärare växa i rollen. Systematiskt kvalitetsarbete är också kul. Tyngst är det när skolan inte får det att fungera för en elev, trots möten, insatser och resurser. Då grubblar de mycket i ledningsgruppen.

I år är ett generellt sparkrav på grundskolorna en annan grubbelorsak. Budgeten ska hållas, samtidigt som eleverna ska få det de har rätt till.

– Allt är inte guld och gröna skogar. Mycket i rektorsjobbet är rätt tufft faktiskt.

Semira Vikström var nominerad till Skolledarpriset 2018.

Att hon alls blev rektor var dock otippat. Hon trivdes inte och stökade en del i grundskolan. Hoppade av gymnasiet och hittade rätt först på Komvux, i tjugoårsåldern. Sedan blev det bara bättre. Hon älskade lärarutbildningen och rektorsutbildningen – bara så bra!

– Man pratar ofta om att skolan var bättre förr, men utifrån egen erfarenhet säger jag nej. Jag önskar verkligen att jag hade gått i en skola som Visättra, som fångar upp elever som jag.

Namn: Semira Viklund

Uppdrag: Rektor, Visättraskolan (F-6), Huddinge

Född: 1973

Utanför jobbet: Familjen, man och två barn. Älskar Madonna. Började tidigt med tatueringar, har bland annat två av Madonna och en sleeve som täcker en arm. Bär oftast långärmat på jobbet. Många elever frågar om tatueringarna "de brukar tycka att de är fina och coola."

Kopplar av med mycket "skräp-TV". Gillar att sola och lyssna på poddar, "Rättegångspodden – bästa podden"

Fler nyheter

Regeringen har andra planer för dialogerna

2022-12-01

Vi fortsätter med kvalitetsdialogerna. Det beskedet ger Skolverket även om regeringen i sin budge...

Svårt för alla att se om likvärdigheten ökat

2022-12-01

Har svensk skola blivit mer likvärdig med det särskilda statsbidraget som ska stärka likvärdighet...

Ibis ska ge eleverna mer stöd

2022-12-01

Ny studie: Läraren ska anpassa sina krav efter elevernas behov. Fokus på elevernas behov och...

SPSM blir sambo med Skolverket

2022-12-01

Skolverket och SPSM sida vid sida. Härnösand är först ut, fler regionala kontor ligger i pipeline.

Hej då, Skolledaren - och välkommen tillbaka!

2022-12-01

Omslag 1966 Omslag 1966

Året var 1966 när Skolledaren såg dagens ljus och kom ut med sitt första nummer. Men utgivningsbe...