Nr 4/19 2019-05-27

"Min personal klarar det inte ens FN klarar"

– Det häftigaste jobb man kan tänka sig. Jag möter världen varje dag, säger Daniel Söderberg, chef inom vuxenutbildningen i Alvesta.

Daniel Söderberg är i Stockholm helt kort, för ett möte med förbundsrådet. Han bär kavaj, slips och en tunn halsduk i matchande blåa toner. Han sitter i förbundsstyrelsen sedan tio år tillbaka. Bredvid Skolledarförbundets diskreta pin på kavajslaget syns en större. Det är ett klubbmärke för Växjö Lakers, hockeyklubben som spelar en roll i hans liv.

Idag diskuterar ledamöterna förslaget till professionsprogram.

– Skolledaruppdraget är en egen profession, inte en förlängning av läraryrket, säger Daniel Söderberg. Skollagen ger alla rektorer mandat att sköta sin inre organisation. De måste också få förutsättningar att göra det.

Bildning är hans hjärtefråga. Lägstanivån i samhället måste höjas för att demokratin ska överleva, säger han.

– Kraven på kompetens har aldrig varit större. Samtidigt kommer stora grupper in i mitten eller slutet av utbildningssystemet. Det innebär utmaningar som vi inte är vana att möta. Vi måste tänka om och tänka nytt. Missar vi den här möjligheten, missar vi flera generationer.

Han lyfter även det kompensatoriska uppdraget.

– Rättvisa är inte lika. Det måste vara möjligt att ge människor en andra chans.

Tills nyligen var Daniel Söderberg rektor för Allbo Lärcenter i Alvesta. Sedan första april är han avdelningschef, med ansvar för gymnasie- och vuxenutbildning och två rektorer under sig. Vad nyordningen konkret betyder är för tidigt att säga.

Han är stolt över nytänkandet på skolan, till exempel Alternativ vård- och omsorgsutbildning. Den börjar på deltagarnas modersmål och övergår stegvis till svenska enligt en etablerad metod. Första omgången var på arabiska, nu är det somaliska.

Deltagarna kan bli diplomerade undersköterskor, men även sluta tidigare och få jobb som vårdbiträden.

– Det handlar om att få in en fot på arbetsmarknaden. Då ska man inte behöva läsa allt på en gång.

Samhällsintresset fick han med sig hemifrån. Pappa var polis, mamma lärare – men det skulle han själv aldrig bli. Om han ändå blev det, skulle han aldrig gifta sig med en lärare. Och i så fall skulle de aldrig arbeta på samma skola.

– Nu är jag mer försiktig med att säga aldrig, säger Daniel Söderberg lite självironiskt. Han har nära till leenden och skratt.

På jobbet möter han hela världen, alla dagar. Här talas 37 språk. Eleverna på högskoleförberedande program läser i grannkommuner, men 1 300 vuxenstuderande per år pluggar här. Nyanlända läser språkintroduktion eller individuellt alternativ.

– Min personal klarar det som inte ens FN klarar, de bevarar världsfreden i klassrummen.

Så beskrev han skolan då Anna Ekström kom på besök förra året. Henne pratar han med "titt som tätt". Är utbildningsministern en god vän? Han drar på svaret och småskrattar.

– En god samtalspartner.

Som chef vill Daniel Söderberg – trots alla möten – röra sig ute på de fem spridda enheterna, träffa studerande och besöka klassrum. Han gläds åt att skolan kan ha avgörande inverkan på människors liv.

– Ta Fati till exempel, den första kvinnliga somaliska yrkeschauffören i Sverige. Hon har inte bara fast jobb och sitter bakom ratten nu. Hon handleder också andra kvinnor som ska bli yrkeschaufförer.

Viljan att vara med och påverka utvecklingen är nog det främsta skälet att bli skolledare, menar han.

– Brinner man för de här frågorna, vill göra skillnad och har en genuin människokärlek, då är man ett ämne för skollederiet.

Namn: Daniel Söderberg

Uppdrag: Avdelningschef (gymnasie- och vuxenutbildning) Alvesta

Född: 1969

Utanför jobbet: Fru, tre barn. Trombonist i Kronobergarnas musikkår, framträder ibland i uniform från 1872. Hockey, seriespel i veteranlaget Wexiö Brewers (Växsjö Lakers Lakejer). Tränade tidigare sonens hockeylag., spelade själv som ung. "Blev ingen stjärna, jag hade inte riktigt storleken då det begav sig."

Fler nyheter

Regeringen har andra planer för dialogerna

2022-12-01

Vi fortsätter med kvalitetsdialogerna. Det beskedet ger Skolverket även om regeringen i sin budge...

Svårt för alla att se om likvärdigheten ökat

2022-12-01

Har svensk skola blivit mer likvärdig med det särskilda statsbidraget som ska stärka likvärdighet...

Ibis ska ge eleverna mer stöd

2022-12-01

Ny studie: Läraren ska anpassa sina krav efter elevernas behov. Fokus på elevernas behov och...

SPSM blir sambo med Skolverket

2022-12-01

Skolverket och SPSM sida vid sida. Härnösand är först ut, fler regionala kontor ligger i pipeline.

Hej då, Skolledaren - och välkommen tillbaka!

2022-12-01

Omslag 1966 Omslag 1966

Året var 1966 när Skolledaren såg dagens ljus och kom ut med sitt första nummer. Men utgivningsbe...