Skolledaren nr 1/20 2020-02-07

"Jag kan hålla fokus på att vi gör rätt saker"

Nina Svensson behövde bli skolledare. Bara då skulle hon kunna bygga en skola på det sätt hon själv tror på. I höstas utsågs hon till bästa chef i Malmö stad.

En onsdagsförmiddag sent i november kliver stadsdirektören Andreas Norbrant oväntat in i Nina Svenssons arbetsrum på Mellersta Förstadsskolan i Malmö. Med sig har han utbildningschef Fahrudin Zejnic och en filmare med kameran igång.

Han kommer för att meddela att hon har utsetts till Årets ledare 2019, i konkurrens med 68 andra chefer från hela staden. Priset är 50 000 kronor till gemensam utveckling på arbetsplatsen. Det ska delas ut på den årliga ledarskapsdagen veckan därpå.

Nina Svensson visste att personalen i nomineringen hade lyft fram hennes mod och förmåga att ta fasta på allas potential. Men konkurrensen var hård. Det var fantastiskt roligt att stå där och få nyheten, berättar hon senare.

– Det blir ett kvitto på att det som vi alla tillsammans gör här på skolan faktiskt har gett resultat. Vi är ett team, det är inte jag som gör detta själv.

Den tegelröda folkskolan från förra sekelskiftet återinvigdes som högstadieskola i augusti 2019. Då hade den i decennier hyst andra invånare, senast Konsthögskolan.

In de nyrenoverade lokalerna flyttade elever och personal från Rörsjöskolan Zenith. Där var Nina Svensson rektor sedan tre år tillbaka. Uppdraget var att vända en skola i fritt fall, beskriver hon. Två år tog det.

Hon är tydligt stolt över sin skola.

– Det är sådant driv i personalen, både de som jobbat med mig tidigare och de som är nyrekryterade. Vi är den enda högstadieskolan i Malmö stad som har hundra procent legitimerade lärare.

Rektor var något hon "behövde bli" för att få bygga en skola hon själv tror på.

Som lärare upplevde hon att ledningsbeslut om organisation, undervisning och annat viktigt ofta följde invanda spår. Hon saknade djupare analys av vad eleverna behöver – och hur skolan ska jobba för att ge dem det.

– Som rektor skulle jag ha mandat att vara pedagogisk ledare och jobba med utveckling, inom givna ramar. Okej, då fick jag väl försöka bli det.

På vägen tog hon en magister i pedagogik och utbildade sig i ledarskap. Skolans arbete ska verkligen vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, säger hon. Inte bara vara snack.

I organisationen har hon två biträdande rektorer med egen expertis. En administrativ chef, med ansvar för it, lokaler med mera. En speciallärare som leder elevhälsa och resursteam. Rollfördelningen ger henne utrymme att vara pedagogisk ledare.

– Det är det jag brinner för. Jag behöver inte fixa med datorer, brandskydd och arbetsmiljöronder, utan kan hålla fokus på att vi gör rätt saker.

Hon vill vara tillgänglig för lärarna i vardagen. Det innebär öppen dörr till arbetsrummet och många besök i klassrum och arbetslag. Skolan har anställt elevkoordinatorer som avlastar lärare i elevsociala frågor.

– Jag vill ge dem förutsättningar att faktiskt vara lärare.

Utvecklingsarbete är en annan hjärtefråga. Det ska vara systematiskt och vila på solid grund, oavsett om det rör undervisning eller andra kvalitetsfrågor. Samarbete och kollektivt lärande nyckelord.

– Jag tror att vi har skapat en organisation där man faktiskt vågar vara öppen också med det man inte kan. Grunden är att man ser möjligheten att få stöd och hjälp.

Nina Svensson gillar då människor är prestigelösa, positiva, kunniga, lösningsinriktade och glada. Det förhållningssättet vill hon sprida genom ledarskapet.

Själv blir hon glad då det går bra för elever och personal.

– Och faktiskt också av att bara röra mig i skolan och möta eleverna som hejar i korridoren varje morgon. Flera har kommit in nu och gratulerat. Sådant gör mig glad.

Namn: Nina Svensson

Född: 1969

Uppdrag: Rektor, Mellersta Förstadsskolan, Malmö, där Widerbergfilmen Lust och fägring stor spelades in. Årets ledare 2019. Ledord: lärande, respekt och glädje.

Fritid: Jobbar minst 50 tim/v, "helt hållbar nivå". Ägnar ledig tid åt familjen, man+2 tonårsbarn.

Fler nyheter

Regeringen har andra planer för dialogerna

2022-12-01

Vi fortsätter med kvalitetsdialogerna. Det beskedet ger Skolverket även om regeringen i sin budge...

Svårt för alla att se om likvärdigheten ökat

2022-12-01

Har svensk skola blivit mer likvärdig med det särskilda statsbidraget som ska stärka likvärdighet...

Ibis ska ge eleverna mer stöd

2022-12-01

Ny studie: Läraren ska anpassa sina krav efter elevernas behov. Fokus på elevernas behov och...

SPSM blir sambo med Skolverket

2022-12-01

Skolverket och SPSM sida vid sida. Härnösand är först ut, fler regionala kontor ligger i pipeline.

Hej då, Skolledaren - och välkommen tillbaka!

2022-12-01

Omslag 1966 Omslag 1966

Året var 1966 när Skolledaren såg dagens ljus och kom ut med sitt första nummer. Men utgivningsbe...