Nr 4/20 2020-09-16

"Jag var nyfiken på hur det var att jobba privat"

Roy Jörgensen har gått från en kommunal huvudman till en privat. Möjligheterna till påverkan är större nu än tidigare, anser han. Foto: Harald Nilsson Roy Jörgensen har gått från en kommunal huvudman till en privat. Möjligheterna till påverkan är större nu än tidigare, anser han. Foto: Harald Nilsson
Roy Jörgensen har gått från en kommunal huvudman till en privat. Möjligheterna till påverkan är större nu än tidigare, anser han. Foto: Harald Nilsson

Efter 22 år som rektor i den kommunala världen tog Roy Jörgensen steget till den privata. Han hoppades på en nytändning, och fick den.

Förra hösten började Roy Jörgensen som rektor för LBS Mediegymnasiet i Göteborg. Då hade han varit gymnasierektor i Falkenberg i elva år och före det haft liknande tjänster i andra kommuner.
- Jag behövde en nystart och jag var nyfiken på vad det kunde innebära att arbeta i privat sektor, säger han.
Skolan ligger centralt i Göteborg, vid kanalen, nära Brunnsparken. Roy Jörgensen ger en virtuell rundtur. När han höjer sin laptop kan jag skymta den sista hamnkranen ute vid älven. Entrén skvallrar om att huset från tidigt 1900-tal har ett förflutet som banklokal. Inuti är skolan modern med glasväggar och öppen planlösning. Prideflaggan pryder räcket i ljusgården.

På övervåningen jobbar hantverkare med en ombyggnad som ska ge bättre ljus och akustik. Lokalfrågor har stått högt på agendan på senare tid.
- Jag har fått vara spindeln i nätet. Det gäller att tänka proaktivt, så att inte arbetet med ljudabsorbenter i taket visar sig omöjliggöra arbetet med ljusmiljön i samma sal.
Intervjun görs då en vecka återstår tills eleverna börjar. Förhoppningsvis är allt klart då.
Mediegymnasiet har runt 400 elever. De flesta går estetiska programmet med inriktning estetik och media eller samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende eller medier, information och kommunikation. 25 elever läser språkintroduktion. Skolan ägs av Academedia, som enligt egen uppgift är norra Europas största utbildningsföretag.

Största skillnaden är kanske inte huvudmannen, utan skolans storlek, summerar Roy Jörgensen.
- För mig överväger fördelarna med en mindre skola. Du har större chans att påverka, du kan skapa trygghet och vara synlig. Här vet alla elever vem jag är när jag rör mig i lokalerna.
Han uppskattar att kunna samla all personal till ett kort möte varje måndag. Ett plus på det privata kontot är kortare pendling mellan bostaden på Öckerö och jobbet. Nu reser han "bara två timmar" per dag.
Enkäterna är fler i den nya verksamheten.
- Eleverna utvärderar skolan, lärarna och kurserna på ett annat sätt än jag är van vid. Det ger oss större möjligheter till insikt i deras och lärarnas vardag. Problemet är möjligen att hinna följa upp, men vi har en bra dialog med lärarna om resultaten.

Elevinflytande är viktigt för honom. Under hans tid som rektor i Ale hade gymnasiet en lokal styrelse med elevmajoritet, innan nya regler satte stopp.
Han har direkt personalansvar för cirka 20 av 40 anställda – färre än förr. Vid hans sida finns två biträdande rektorer och en administratör. Det ökar utrymmet för pedagogiskt ledarskap. Han lovordar personalen och är imponerad av stödet från chefer och organisation.
- Det känns skönt att inte vara ensam. Jag är del av ett bra team lokalt och nationellt. Jag blev glatt överraskad över att 90 procent av lärarna är behöriga och har lärarlegitimation. Det är väldigt, väldigt bra.

Inför hösten är mycket förstås osäkert.
Vårens fjärrundervisning fungerade i huvudsak bra, anser han. Skolan planerar att fortsätta så en dag i veckan, för att minska trycket på kollektivtrafik och lokaler. För ettorna börjar detta lite senare.
- De har ingen vana vid fjärrundervisning och måste ha fått sina datorer, och vi måste vara beredda på att situationen kan ändras från en dag till nästa.

Namn: Roy Jörgensen
Född: 1958
Uppdrag: Rektor, LBS Mediegymnasiet, Göteborg, ingår i regionstyrelsen för Göteborg/Halland.
Roligast i jobbet: "Att ingen dag är den andra lik. Att få vara nyfiken. Att möta människor – en fika här, ett skratt där. Man behöver inte ta allt så allvarligt."
Fritid: Intresserad av äpplen, i trädgården Signe Tillisch, Aroma + ett okänt. Fryser små äppelmospaket (utan konserveringsmedel!) till rulltårta. Läser, senast Jan Guillous böcker om 1970- och 80-talet. Spelar ihop med sambon Quizkampen på nätet.

Fler nyheter

Lönen den viktigaste frågan

2020-09-16

Klart besked i enkäten - men hot och våld ett växande problem

Är vår krisberedskap god?

2020-09-16

Hur mår samhällets krisberedskap? Sociologiprofessor Erna Danielsson ser ett glapp mellan hur...

"Jag var nyfiken på hur det var att jobba privat"

2020-09-16

Efter 22 år som rektor i den kommunala världen tog Roy Jörgensen steget till den privata. Han...

Nu går tåget - är alla med?

2020-09-16

Förskola och skola står ständigt inför reviderade riktlinjer och direktiv, både från statligt och...

Gå rektorsprogrammet på sju ställen

2020-09-16

Nästa höst kan du välja att läsa rektorsprogrammet på sju lärosäten. Det bästa utbildningarna...