Nr 6/21 2021-12-07

Ett steg mot ny organisering

Från årsskiftet är Lärarförbundet med i Saco och därmed har ett av de stora stegen mot en ny organisering för Sveriges lärare och skolledare tagits.

Lärarförbundet välkomnades med öppna armar av en enig Sacokongress.
En historisk dag kunde både Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och Sacos ordförande Göran Arrius konstatera.
Sveriges Skolledarförbund välkomnade Lärarförbundets ansökan och nu också att förbundet blir medlemmar i Saco.
- Mycket positivt, säger Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson. Och ett styrkebesked att samla landets lärare och skolledare i en och samma federation.

I och med Lärarförbundets inträde ökar Saco med 230 000 medlemmar och Lärarförbundet blir federationens största förbund.
Att skolledare och lärare ska finnas i Sacofamiljen har varit en förutsättning, inte minst starkt uttalad från LR:s medlemmar inför en ny organisering. Lärarförbundets steg ska ses i ljuset av det, och är inte, poängterade Lärarförbundets ordförande Johanna Jara Åstrand, ett missnöje med TCO.

Just nu är arbetet intensivt i de tre förbunden. För Sveriges Skolledarförbunds del handlar det om att tillsammans med Lärarförbundet Skolledare i det så kallade skolledarspåret, ta fram ett förslag om hur man tillsammans skapar ett nytt och modernt förbund.
- Den största utmaningen för oss nu i ett nytt samarbete, är att få fler skolledare att organisera sig – att gå med i facket och visa dem att facket gör skillnad. Och att kunna sätta mer press på arbetsgivarna när det gäller löne-, arbetsmarknads- och utbildningspolitiken. Den kraften är oerhört viktig att visa, säger Matz Nilsson.
- Att Lärarförbundet blir medlem i Saco är ett viktigt steg, en ny organisering är ett annat. Vi vill göra något nytt, något modernare och mer attraktivt för nya medlemmar, säger Matz Nilsson.
Det är en tajt tidsplan som de tre förbunden har. I januari ska ett gemensamt förslag presenteras hur den nya organiseringen kan se ut. Därefter sker ett stort förankringsarbete ute i landet. Medlemsomröstning ska ske i LR och Sveriges Skolledarförbund, och förmodligen också i Lärarförbundet.
I maj har alla förbund extra kongresser för att slutligt ta ställning till en ny organisering för Sveriges skolledare och för Sveriges lärare.

Fler nyheter

"Skolledarna blir starkare i ett förbund"

2022-05-04

Lärarfackens planer på att slå sina påsar ihop ritar om den fackliga kartan. Men sammanslagningar...

Skolchefer fick utbildning

2022-05-04

När tidigare skolchefen Peter Fredriksson blev generaldirektör på Skolinspektionen tog han...

"Nya skolan kommer att bli fantastisk"

2022-05-04

Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom

Tre år har förberedelserna pågått och till hösten ska det bli av! Alla F-6-elever i Mörrum flytta...

Mycket jobb kvar för att få skolan digital

2022-05-04

Det går framåt, men en del återstår. Det är Skolverkets något lakoniska sammanfattning av skolans...

Nu väntar den stora utmaningen

2022-05-04

Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter – det är regeringens...