Nr 5/21 2021-10-20

"Hela skolan har gjort en sådan resa"

- Samverkan för bästa skola har varit fantastiskt. Och jag har utvecklats hur mycket som helst, säger Kristin Benerdal. Foto: Tobias Andersson - Samverkan för bästa skola har varit fantastiskt. Och jag har utvecklats hur mycket som helst, säger Kristin Benerdal. Foto: Tobias Andersson
- Samverkan för bästa skola har varit fantastiskt. Och jag har utvecklats hur mycket som helst, säger Kristin Benerdal. Foto: Tobias Andersson

Stöpenskolan organiserade till om till årskursvisa arbetslag, efter att ha ingått i en satsning på skolor med svaga resultat. Kicki Benerdal är glad och stolt.

I snart sex år har Kicki Benerdal varit rektor för Stöpenskolan, en högstadieskola en mil norr om Skövde tätort. Den byggdes 1979, är ganska nyrenoverad och har drygt 300 elever i fyra paralleller. Hon är chef för ett 40-tal medarbetare.
Hon ger bilden av en lugn och lantlig skola med täta relationer mellan lärare och elever. Här finns goda möjligheter till idrott, ute och inne. Skolan stoltserar med flera OS-medaljörer bland tidigare elever, som Marcus Hellner (längdskidor) och Andreas Larsson (handboll).
Stöpenskolan var en av fem utvalda skolor då Skövde tackade ja till att ingå i Skolverkets satsning Samverkan för bästa skola. Insatsen riktar sig till huvudmän vars skolor har låga kunskapsresultat och som bedöms ha svårt att själva förbättra dem.

Idag är Kicki Benerdal glad att skolan blev "headhuntad på grund av låga meritvärden".
– Från att ha varit jätteledsen för att vi kom med som dåliga, tycker jag att vi varit med om något fantastiskt. Jag har utvecklats hur mycket som helst! Hela skolan har gjort en sån resa!
I den treåriga satsningen har skolor och förvaltning fått stöd av Skolverket och forskare vid Karlstad universitet i att kartlägga, analysera och börja förbättra – med sikte på högre måluppfyllelse. Rektorer och lärare har fått fortbildning, anpassad till behoven.
– Vi behövde skapa undervisning som är motiverande för eleverna. Ett annat utvecklingsområde var vår organisation. Den var inte ändamålsenlig – pedagogiskt, arbetsmiljömässigt eller ekonomiskt.

I den organisation som sjösattes 2019 undervisar de flesta lärare bara i en årskurs. Kicki Benerdal hade goda erfarenheter av den modellen från när hon själv var lärare. Att jobba utifrån årskurser ökar möjligheterna till samarbete, anser hon.
– Det fungerar kanske inte på alla skolor. Det handlar om vilka lokaler man har också, men hos oss passar det väldigt bra.
Även elevstödet har knutits till årskurserna.
– Det är jag nog mest stolt över. Vi har lagt resurserna närmare arbetslagen, eftersom de som jobbar med eleverna har bäst koll på vilka behov som finns just nu. Arbetslagsledarna har fått en tydligare roll som bärare av information ut i arbetslagen.
Hela skolan har utvecklats: Förmågan att analysera resultat och göra rätt saker, de pedagogiska diskussionerna, mötena. Och det finns en plan för fortsättningen.

Det fanns en del motstånd mot förändringen, men i senaste medarbetsamtalen var bara några få negativa. En som hade ändrat sig sa "Kicki, det här är den bästa idé du har haft."
– Jag blev så glad! Om man verkligen tror på något, måste man våga stå kvar vid det. Jag brinner för skolutveckling, samtidigt tror jag att lärarna vet att jag gör inget halvdant. Jag är noga med att det ska bli bra i andra änden.
Som chef vill hon säga ja till initiativ och förmedla att det inte är farligt att misslyckas.
Kicki Benerdal är lokal ordförande i Sveriges Skolledarförbund. Lön står högt på agendan och hon gillar att fördjupa sig i statistiken. Där ser hon att avståndet mellan rektorer och de bäst betalda lärarna är litet. Ibland obefintligt.
– Vi har lyft med huvudmannen att situationen är väldigt konstig och känner att det finns en förståelse. Samtidigt går frågan nog inte att lösa på bara en lönerevision, säger hon.

Namn: Kicki Benerdal
Född: 1972
Uppdrag: Rektor, Skövde
Utanför jobbet: Man, 2 barn. Uppvuxen i Kiruna, pappa gruvarbetare, mamma chef för Konsumbutik. Stuga i Abisko. Lärarutbildningen var åttondehandsvalet då det begav sig.
Innebandy på elitnivå (Umeå) som yngre. Bär med sig lärdomar från idrotten in i chefsrollen. Tränar crossfit. Mål: 150 kg i marklyft som 50-åring, 10 kg återstår. Coachar tonåringar varje söndag. Läser deckare.
Dold talang: "Jag är jättebra på att busvissla!"

Fler nyheter

Regeringen har andra planer för dialogerna

2022-12-01

Vi fortsätter med kvalitetsdialogerna. Det beskedet ger Skolverket även om regeringen i sin budge...

Svårt för alla att se om likvärdigheten ökat

2022-12-01

Har svensk skola blivit mer likvärdig med det särskilda statsbidraget som ska stärka likvärdighet...

Ibis ska ge eleverna mer stöd

2022-12-01

Ny studie: Läraren ska anpassa sina krav efter elevernas behov. Fokus på elevernas behov och...

SPSM blir sambo med Skolverket

2022-12-01

Skolverket och SPSM sida vid sida. Härnösand är först ut, fler regionala kontor ligger i pipeline.

Hej då, Skolledaren - och välkommen tillbaka!

2022-12-01

Omslag 1966 Omslag 1966

Året var 1966 när Skolledaren såg dagens ljus och kom ut med sitt första nummer. Men utgivningsbe...