Nr 3/21 2021-05-25

"Trångboddhet ger glädje och bättre kvalitet"

Kontinuitet och delaktighet är nyckelord för Vicky Lindeborg. Liksom närvaro och transparens. Foto: Hans Blomberg Kontinuitet och delaktighet är nyckelord för Vicky Lindeborg. Liksom närvaro och transparens. Foto: Hans Blomberg
Kontinuitet och delaktighet är nyckelord för Vicky Lindeborg. Liksom närvaro och transparens. Foto: Hans Blomberg

Gotlandsrektorn Vicky Lindeborg jobbar nära sina biträdande. Det ger mer arbetsglädje och bättre kvalitet, säger hon. Själv gillar hon att skruva på organisationen.

Då Vicky Lindeborg blev rektor för Högbyskolan F-9 i Hemse var hon nummer nio på posten, på elva år. Hon var lärare på skolan och hade tagit små steg mot rektorskapet via schemaläggning och rollen som biträdande. Nyfikenhet var en stark drivkraft.
– Jag ville vara med och pilla och skrapa, påverka och bestämma lite. Jag stegrade det hela tiden.
Det var – hon konsulterar "fusklappen" hon skrev inför vår videointervju – 2018. Ett år senare var hon klar med sin redan påbörjade rektorsutbildning.
Skolan gungade, med oro i personalgruppen och bland elever. I början jobbade hon ensam och saknade kollegor som stöd och bollplank.
En omorganisation ändrade läget.
Nu är hon rektor för ett större skolområde på södra Gotland. Det består av fyra F-6-skolor, med mellan 45 och 100 elever. Plus Högby, som har 330. Hit kommer de flesta av byskoleeleverna då de börjar högstadiet.

På expeditionen finns inga egna rum. Här sitter nu också de tre biträdande rektorerna. En leder elevhälsoarbetet, de andra ansvarar för två ytterskolor var, och tillbringar minst en dag i veckan på dem. Även förskolans rektorer är samlade här.
– Vi är lite trångbodda, men det är så positivt att sitta alla tillsammans, säger hon. Arbetet blir både roligare och enklare. Man fördelar, och gör det man är bäst på.
Skolledarna har jobbat hårt ihop med personalen för att skapa stabilitet. Kontinuitet och delaktighet är nyckelord, beskriver Vicky Lindeborg. Hon vill vara närvarande och transparent.
– Vi är faktiskt ganska stolta, för vi känner att det är stabilt. Vi är absolut inte felfria, men vi märker ett lugn.
Hon gläds åt en pågående renovering, som ger 1950-talsskolan en ljusare och mer tillgänglig lärmiljö. No-salarna var först ut. En mängd åldrat material har rensats bort.
– Vi utgår från hur lärandet går till idag och vad vi faktiskt använder. Lite kuriosa ska absolut vara kvar, men inte en massa som samlar damm.
En vanlig vecka innebär kvalitetsfrågor och lektionsbesök, berättar hon. Rekrytering är en stor bit. Slit med budgeten, som nu börjar komma i balans. Och oväntade saker dyker upp och ska lösas.
Hon skrattar åt sin egen sammanfattning: Organisation, rekrytering, ekonomi. Det låter jättetråkigt!
Men det är roligt, fortsätter hon. Som då man flyttar en lärare till en annan skola, för att få mer nytta av kompetensen. Först gnisslar det ofta.
– Att sedan se att det blev så himla bra i praktiken. Det gör ju att man bara säger: Jaaa!

Skolans organisation är en högaktuell fråga på ön – inte för första gången.
Nyligen föreslog förvaltningen att antalet skolor skulle minska från 36 till 28, mot bakgrund av kompetensförsörjningen, ekonomin och likvärdigheten. Politiken sade nej.

Två av skolorna tillhör Vicky Lindeborgs område. Hon förstår invånarnas protester, men anser att förslaget var gediget.
– Jag har inte hört någon rektor på Gotland som säger att det var ett dåligt förslag. Jag står förstås inte på barrikaderna för att mina skolor ska läggas ner, men något behöver göras.
Idag saknar hon inte behörig personal, men det är en tidsfråga, menar hon. Skollokalerna varierar stort i standard.
Nu hoppas hon att politikerna har nya goda idéer.
– Vi får gilla läget. Jag fortsätter pussla med den pengapåse jag har och försöker ge eleverna den bästa utbildning som vi kan.

Odlare av stora mått

Född: 1973
Uppdrag: Rektor, Sudret, Gotland
Personligt: Man, två barn. Odlare. Fick nyss bygglov för efterlängtat glasväxthus på tomten i Ljugarn, ska ersätta nuvarande i plast. Självförsörjande på sallad, tomat, paprika med mera in på senhösten. "Blommor är fint men ska jag lägga ner energi vill jag kunna äta det." Promenerar, njuter av blåst vid havet. Lämnar ogärna ön sommartid.
Ovanlig merit: Lumpade i flottan. Tackade nej till Militärhögskolan.

Fler nyheter

Regeringen har andra planer för dialogerna

2022-12-01

Vi fortsätter med kvalitetsdialogerna. Det beskedet ger Skolverket även om regeringen i sin budge...

Svårt för alla att se om likvärdigheten ökat

2022-12-01

Har svensk skola blivit mer likvärdig med det särskilda statsbidraget som ska stärka likvärdighet...

Ibis ska ge eleverna mer stöd

2022-12-01

Ny studie: Läraren ska anpassa sina krav efter elevernas behov. Fokus på elevernas behov och...

SPSM blir sambo med Skolverket

2022-12-01

Skolverket och SPSM sida vid sida. Härnösand är först ut, fler regionala kontor ligger i pipeline.

Hej då, Skolledaren - och välkommen tillbaka!

2022-12-01

Omslag 1966 Omslag 1966

Året var 1966 när Skolledaren såg dagens ljus och kom ut med sitt första nummer. Men utgivningsbe...