Nr 6/21 2021-12-07

"Var stolta att ni törs säga nej"

Eva Larsson, till vänster, och Cecilia Krantz, är två skolledare i Sala som mötte förbundets Matz Nilsson och Ulf Carlsson. Foto: Kerstin Weyler Eva Larsson, till vänster, och Cecilia Krantz, är två skolledare i Sala som mötte förbundets Matz Nilsson och Ulf Carlsson. Foto: Kerstin Weyler
Eva Larsson, till vänster, och Cecilia Krantz, är två skolledare i Sala som mötte förbundets Matz Nilsson och Ulf Carlsson. Foto: Kerstin Weyler

När höstmörkret sänker sig över Sala samlas några skolledare högst upp i bildningsförvaltningens hus. Det är dags igen för medlemsmöten i Sveriges Skolledarförbund. Arbetsmiljön står på programmet.

Den snart avslutade pandemin har inskränkt en ganska omfattande Sverigeturné, åtminstone för förbundsordförande Matz Nilsson. Sala i Västmanland är en ort som nu igen får besök av Sveriges Skolledarförbund.
- Det här är världens bästa yrke, säger Ulf Carlsson, regionordförande i den region Sala tillhör, Västmanland-Örebro, när han inleder. Och får medhållande nickar från skolledarna.
I tre månader kunde Ulf hålla sig ifrån skolan när pensionen inträtt, men nu jobbar han igen i skolan sedan flera år, bland annat som mentor för nya rektorer.

Matz Nilsson tar vid. Han är djupt oroad för den stora rektorsomsättningen i landet.
- Och så vi får höra att 'rektor ser man ju aldrig'. Det kan vi förklara varför. En fjärdedel av alla rektorer riskerar utmattning!
Rektorer står i korstrycket mellan det statliga uppdraget och huvudmannens.
- Den som bestämmer målen, i det här fallet staten, måste också garantera resurserna, säger Matz Nilsson. En fråga som förbundet driver hårt.
För Sveriges Skolledarförbunds nya chefsförhandlare Jerker Ambjörn är mötet i Sala också premiär.
Han får starkt medhåll av Salas nya skolchef när han beskriver de många, och i många fall omöjliga, roller som rektorer har. Till exempel att lösa alla personalfrågor själv.
- Nej, säger Anna Wiklund – ta hjälp av hr! Och exakt! – var stolta för ni gör och våga säga nej!, uppmanar hon sina rektorer.
När mötet är slut är det dags att formera en ny lokalavdelning för medlemmarna i Sala och för några nya som beslutat gå med. Ny ordförande blir Cecilia Krantz.

Fler nyheter

"Skolledarna blir starkare i ett förbund"

2022-05-04

Lärarfackens planer på att slå sina påsar ihop ritar om den fackliga kartan. Men sammanslagningar...

Skolchefer fick utbildning

2022-05-04

När tidigare skolchefen Peter Fredriksson blev generaldirektör på Skolinspektionen tog han...

"Nya skolan kommer att bli fantastisk"

2022-05-04

Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom

Tre år har förberedelserna pågått och till hösten ska det bli av! Alla F-6-elever i Mörrum flytta...

Mycket jobb kvar för att få skolan digital

2022-05-04

Det går framåt, men en del återstår. Det är Skolverkets något lakoniska sammanfattning av skolans...

Nu väntar den stora utmaningen

2022-05-04

Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter – det är regeringens...