Nr 2/21 2021-04-08

"Viktigt att stå upp för sina värderingar"

Britt Persson Foto: Peter Knutson Britt Persson Foto: Peter Knutson
Britt Persson Foto: Peter Knutson

Engagemang, tydlighet och mod. De orden fanns med i motiveringen då Britt Persson blev Årets biträdande rektor i Stockholm 2020.

Britt Persson är biträdande rektor på Kärrtorps gymnasium i Stockholm, har personalansvar för 21 lärare och undervisar i svenska som andraspråk två lektioner i veckan. Orden som följde med utmärkelsen tolkar hon som beskrivning av ett förhållningssätt.
– Att stå upp för sina värderingar och inte väja för svåra samtal. Ibland krävs det i mötet med elever att man är tydlig. Som skolledare gäller det också att hålla både elevernas och lärarnas perspektiv i huvudet samtidigt.
Hon blev stolt och glad, men lyfter samtidigt hur viktig den välfungerande chefsgruppen är. Och kollegiet, så samarbetsvilligt och stabilt!

Ceremonin var coronaanpassad och kändes personlig. Två högre chefer kom till skolan en vardagseftermiddag och gav henne blommor. Några lärare och elever och stod vid ljusgården i den klassiska femtiotalsbygganden och hörde på talet. Sedan blev det tårta på ett personalmöte.
Intrycksintensivt, säger Britt Persson om livet i skolans värld. Arbetsvardagen består av många möten. De formella förstås – i ledningsgruppen och med lärare, elever eller föräldrar. Men också många informella – i korridorer och vid kaffeautomaten. Där avhandlas en vanlig dag olika viktiga småfrågor. Kan vi ändra på det där? Ska vi göra så här?
Intensiteten är svår att beskriva för utomstående.
– Det är en sån rörlig och levande miljö. Jag har sån kärlek till det här jobbet!

Nästan förälskat berättar hon om sitt arbetsrum: Oftast öppen dörr. Konst, gardiner, till och med pärmar i blåa toner. På en vägg, ett fint porträtt av en ung flicka, tecknat av en tidigare elev. Biträdandekollegan Robert Edström har grannrummet, så de ropar ofta till varandra.
En utmaning under pandemin har varit att hitta balans mellan fjärrundervisning och undervisning på plats. Olika regler gäller för eleverna på skolans nationella program (ekonomi, natur och samhälle) och för dem som går i programförberedande klasser eller läser språkintroduktion. Hon och kollegerna har lagt mycket tid på att få ihop fungerande scheman.
Direktiven till gymnasieskolan har också varit ryckiga, anser hon. Särskilt i början kom de med kort varsel.

Britt Persson kom hit som lärare redan 1998. Hon blev biträdande rektor 2017, samtidigt som skolan fick ny rektor. Då hade Kärrtorp sjunkit rejält i popularitet bland Stockholms gymnasier. Som mest hade man 1 200 elever, idag cirka 450. När söktrycket minskade ökade i stället antalet elever som läste språkintroduktion.
Flera faktorer kan förklara utvecklingen, menar hon. Allt fler elever ville plugga i innerstaden. Fristående skolor tog ny mark. Ryktet försämrades. Skolans flaggskepp, medieprogrammet, försvann som en följd av Gy 11.
– Vi satsar intensivt på att öka söktrycket igen. Vi har en bra balans nu mellan nationella program och språkintroduktion.

Utvecklingsarbete är en av hennes hjärtefrågor. Under tre år satsade skolan till exempel brett på att öka alla lärares kunskap om hur man kan arbeta språkstärkande.
– Lärare måste få reflektera över sin undervisning och vad de kan förbättra. På samma sätt tänker jag om skolledarrollen. Det handlar hela tiden om att utvecklas och bli bättre på det man gör.

Namn: Britt Persson, Stockholm
Född: 1958
Aktuellt: Årets biträdande rektor 2020. Summan, 10 000 kr. till fortbildning, vill hon använda till ledarskapsutbildning, helst med en kollega– irl när det blir möjligt igen.
Fritid: Familjen (man, vuxna döttrar, två barnbarn). Sommarhus på Öland. Sjunger gärna. Läser Niklas Rådström. I normala fall – umgås med tajt vänkrets. Njuter av kyrkokonserter. Semestrar i Nice-trakten.
Citerar: Nelson Mandela May your choices reflect your hopes, not your fears. "De val man gör i stort och smått ska reflektera att man tror på eleverna. Det vill jag ha med mig."

Fler nyheter

Regeringen har andra planer för dialogerna

2022-12-01

Vi fortsätter med kvalitetsdialogerna. Det beskedet ger Skolverket även om regeringen i sin budge...

Svårt för alla att se om likvärdigheten ökat

2022-12-01

Har svensk skola blivit mer likvärdig med det särskilda statsbidraget som ska stärka likvärdighet...

Ibis ska ge eleverna mer stöd

2022-12-01

Ny studie: Läraren ska anpassa sina krav efter elevernas behov. Fokus på elevernas behov och...

SPSM blir sambo med Skolverket

2022-12-01

Skolverket och SPSM sida vid sida. Härnösand är först ut, fler regionala kontor ligger i pipeline.

Hej då, Skolledaren - och välkommen tillbaka!

2022-12-01

Omslag 1966 Omslag 1966

Året var 1966 när Skolledaren såg dagens ljus och kom ut med sitt första nummer. Men utgivningsbe...