Nr 3/22 2022-05-04

"Nya skolan kommer att bli fantastisk"

Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom
Bakom Lena Willman växer den nya skolan i Mörrum fram. Delaktighet under byggprocessen är ett måste för bra resultat, menar hon. Foto: Hans-Peter Bloom

Tre år har förberedelserna pågått och till hösten ska det bli av! Alla F-6-elever i Mörrum flyttar ihop i en nybyggd skola. Lena Willman är förväntansfull, och lite nervös förstås.

Lena Willman är rektor för en – än så länge – spretig verksamhet i Mörrum, i Karlshamns kommun. Cirka 400 elever i årskurserna F-5 och uppemot 60 anställda är spridda på tre skolor i den gamla bruksorten, idag mest känd för sitt laxfiske.
I Mörrums skola går årskurserna 3, 4 och 5. Årskurs 2 finns i Bolsgårdens skola, fem minuters promenad därifrån. På andra sidan ån ligger Hästaryds skola, där förskoleklass och årskurs 1 håller till. Årskurs 6 är sedan länge "utlånad" till högstadiet på Norrevångskolan.
När Lena Willman för sex år sedan tillträdde som rektor hade hon fått löfte om en ny skola. Medarbetarna skrattade då hon berättade det. Det har vi blivit lovade många gånger, sa de. Men för tre år sedan blev det allvar och nu går bygget in på slutspurten. Genom arbetsrumsfönstret ser hon den nya skolan växa fram.
– Det är så spännande, och det kommer att bli fantastiskt bra. Vi får en väldigt ändamålsenlig miljö, med mycket goda förutsättningar för lärande.

Den nya skolan har inga korridorer. Den består av sammanhängande huskroppar i två plan, med egna entréer. Husen är hemvist för varsin årskurs och hänger ihop med skolans gemensamma ytor, där bland annat fritidshemmet finns.
– Du kommer direkt in i en trygg hemvist genom en egen entré, inte i en otrygg korridor, och tar av dig i strumplästen. Skorna behöver du bara ta på då du ska ut på rast eller idrott.
I början av augusti ska skolan vara inflyttningsklar. Hon räknar med att personalen hinner komma lite i ordning innan eleverna börjar.
– Det svåraste blir att flytta fritidsverksamheten, eftersom vi är tvungna att ha den igång hela sommaren. Det är jag mest bekymrad över just nu.
Medarbetarna har haft stort inflytande över utformning och inredning, säger Lena Willman. De har processat sina synpunkter i olika konstellationer, i tätt samarbete med arkitekten. De har pratat, jämkat önskemål, provsuttit stolar och känt på material. Delaktighet är ett måste för att det ska bli bra!
Det har fungerat att hantera de nya frågor nytt som dykt upp under resans gång, tycker hon. Biträdande rektor Carina Pettersson är en viktig samarbetspartner. I frågor om vatten, el med mera har de fått externt stöd.

Samtidigt har hela skolan även jobbat med organisationsfrågor, som hållbara strukturer, gemensam värdegrund och en vision för skolan.
– Det har känts otroligt viktigt att få ihop de tre skolorna till en, med en gemensam värdegrund. Vi får säkert en del att brottas med när det blir skarpt läge, men vi har förberett oss så mycket som det bara går.
Lena Willman beskriver sig som en storasyster som gärna leder och organiserar. Som lärare, och sedan skolutvecklingsledare i Tingsryd, såg hon rektorsrollen utifrån. Den lockade. Hon är glad att hon tog klivet.
Nu ser hon fram emot att ha kontoret i hjärtat av skolan, nära elever och personal. Hon vill vara en lyhörd ledare och se medarbetare växa – "de är fantastiska".
Vi gör intervjun i mitten av mars, än har inga ukrainska flyktingbarn kommit till kommunens skolor. Men sedan förra flyktingvågen finns en upparbetad organisation som snabbt kan riggas igen, säger Lena Willman.
– Vi är beredda på att ta emot eleverna på ett bra sätt, även om vi inte har en aning om i vilken omfattning det kan bli.

Namn: Lena Willman.
Uppdrag: Rektor F-5, Karlshamn.
Född: 1961.
Utanför jobbet: Man, två vuxna barn. Entusiastisk farmor till två barnbarn.
Bor i villa, nära havet. "En tur med båten i skärgården, det är livskvalitet för mig."
Fann drömyrket redan på lågstadiet. "Jag skulle bli fröken när jag blev stor."
Tar hand om sig genom att träna. Ambitionen är att få till ett par konditions- och styrkepass i veckan. per vecka + 30 minuters daglig morgonpromenad. Läser svenska deckare. Reser gärna.

Fler nyheter

"Skolledarna blir starkare i ett förbund"

2022-05-04

Lärarfackens planer på att slå sina påsar ihop ritar om den fackliga kartan. Men sammanslagningar...

Skolchefer fick utbildning

2022-05-04

När tidigare skolchefen Peter Fredriksson blev generaldirektör på Skolinspektionen tog han...

"Nya skolan kommer att bli fantastisk"

2022-05-04

Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom Lena Willman Foto: Hans-Peter Bloom

Tre år har förberedelserna pågått och till hösten ska det bli av! Alla F-6-elever i Mörrum flytta...

Mycket jobb kvar för att få skolan digital

2022-05-04

Det går framåt, men en del återstår. Det är Skolverkets något lakoniska sammanfattning av skolans...

Nu väntar den stora utmaningen

2022-05-04

Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter – det är regeringens...