Nr 1/17 2017-02-27

Raoul Wallenberg eller Anne Franks granne?

För ett par år sedan besökte jag en utställning om Raoul Wallenberg i Berlin. Jag minns inte när jag senast var så stolt över att vara svensk. Det är jag inte nu, när vi befinner oss långt borta från humanismen. När vi om några år blickar tillbaka på flyktingkatastrofen, kommer vi då att känna stolthet eller skam?

Lärare berättar om hur bänkar i deras klassrum plötsligt står tomma en morgon. De vet att eleven som satt där igår inte är hemma och blir ompysslad med te och honung för att lindra en förkylning. De vet att eleven antingen rymt eller blivit hämtad. Frågan är vilket som är värst.

Ett barn är borta för att aldrig komma tillbaka. Nu förstår vi hur det måste ha varit att undervisa judiska barn i Nazi-Tyskland.

Sveriges riksdag har beslutat att vi, som är ett av världens rikaste länder, inte kan ta hand om och skydda utsatta barn om de inte är födda här i landet. Visst, vi sänder inte barnen till förintelseläger, men möt deras förtvivlade blickar och försök påstå att det vi gör inte är moraliskt lika förkastligt.

Vi skickar tillbaka barnen och ungdomarna till våld, förtryck, förföljelse och i många fall till en i stort sett säker död. Och barnen och ungdomarna vet vad som väntar dem, tro inget annat!

Jag väntar på att gränspolisen vilken dag som helst ska komma och be mig tala om var en viss elev befinner sig. Vad gör jag då? Hänvisar jag till Barnkonventionen, som kommer att upphöjas till svensk lag 2018, och som bland annat säger att barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn och att alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling? Talar jag om att jag inte kan ge dem uppgifterna eftersom sekretesslagen förbjuder mig? Jag får ju inte röja en uppgift om det kan leda till men för eleven.

Eller kommer jag att lämna ut eleven och ursäkta mig med att jag "bara" gör mitt jobb när gränspolisen vill hämta eleven för att skicka honom eller henne till ett fruktansvärt öde?

Eller kommer jag att stå där med rak rygg och säga att jag kan inte lämna ut de uppgifterna, för jag gör faktiskt mitt jobb?

Anne Franks familj tillfångatogs och avrättades av nazisterna. Troligen röjdes deras hemliga rum bakom bokhyllan på Prinsengracht av en granne. Vem är din förebild? Anne Franks granne eller Raoul Wallenberg?

Fler nyheter

Lärarna behöver ett professionsförbund

2019-11-20

Sveriges Skolledarförbund turnerar just nu i landet under parollen En ledande profession. Det ska...

Vi måste veta att vi gör ett bra jobb

2019-10-09

Det blåser kalla ekonomiska vindar. Regeringens vårbudget tinade inte upp kylan och runt om i...

Det är dags för en analog revolution

2019-08-29

Lärare som smusslar ner handskrivna lappar i barnens skolväskor, eller som i hemlighet skickar...

Media behövs men många gör inte sitt jobb

2019-05-27

Under det senaste året har jag hamnat lite i fejd med en lokaltidning. Vi från Sveriges...

Lärarens ord kan staka ut hela livet

2019-04-17

Det var ännu ett kvartssamtal i skolan och jag och min mamma satt tysta och lyssnade på vad...