Nr 3/19 2019-04-17

Lärarens ord kan staka ut hela livet

Det var ännu ett kvartssamtal i skolan och jag och min mamma satt tysta och lyssnade på vad magister Gustaf hade att säga. Det var på 1980–talet och fjärran dagens system där eleven själv ska hålla hov. Nej, här satt barn och föräldrar som inför skranket medan läraren höll monolog. Och Gustaf höll fram en uppsats, tittade på min mamma och sade de där orden jag aldrig glömt: "Titta här. Åsa skriver som en vuxen!"

Mer minns jag inte, för glädjen liksom exploderade i huvudet och slog ut alla andra intryck. Jag var kanske 9, 10 år och Gustaf en auktoritet. När han sade att jag var bra på att skriva, så vad det också så. Jag minns inte om min mamma berömde mig när vi kom hem, men det spelade ingen roll. Gud hade talat.

Redan i dagisåldern visste jag att jag ville bli journalist och när min storasyster började göra egna tidningar, började jag också. Men när hon snart slutade, tröttnade jag aldrig. Gustafs ord, som han säkerligen själv glömde bort redan vid nästa kvartssamtal, var som en milstolpe för mig. En livsbesked att fortsätta skriva. Bränslet som gjorde att jag många år senare skrev högskoleprovet inte en gång, utan sex gånger på raken för att lyckas komma in på journalisthögskolan.

Där drabbades jag av prestationsångest, men åter igen var det en lärare som förändrade allt för mig. Jag hade skrivit en övningsartikel och lärare, Kerstin, föreslog att jag skulle försöka sälja den till en riktig tidning. "Aldrig i livet! Jag pallar inte ett nej!" utbrast jag. Men med lika delar vänlighet och stränghet lyckades Kerstin övertala mig och GT köpte min artikel. Sedan dess har jag aldrig mer varit rädd för att få ett "nej", något som är ovärderligt i min konkurrensutsatta bransch.

Jag tänker ofta på alla dessa små ögonblick i en lärares liv, ögonblick som ramlar förbi i er vardag. Men som faktiskt förändrar livet för oss, era elever. Tänker ni på det själva? Känner ni också hur det liksom knäpper till i kroppen när ett barn får positiv förstärkning och en spiral startats som kan fortsätta rulla i flera år?

Gustaf får jag tyvärr inte tag på. Men 20 år senare slog det mig att Kerstin kanske inte vet vad hon betydde för mig, så jag skickade iväg ett mejl. Svaret kom omedelbart – och utvecklade sig till en berömbumerang som får spiralen att snurra år andra hållet:

"Jag blir väldigt, väldigt rörd. Tänk att jag fortfarande kan bidra. Ska sätta upp dina ord på anslagstavlan och titta på de dagar då jag tvivlar på mig själv och på vad jag eventuellt har att ge studenterna."

Fler nyheter

Det är dags för en analog revolution

2019-08-29

Lärare som smusslar ner handskrivna lappar i barnens skolväskor, eller som i hemlighet skickar...

Media behövs men många gör inte sitt jobb

2019-05-27

Under det senaste året har jag hamnat lite i fejd med en lokaltidning. Vi från Sveriges...

Lärarens ord kan staka ut hela livet

2019-04-17

Det var ännu ett kvartssamtal i skolan och jag och min mamma satt tysta och lyssnade på vad...

Utbyte som kan ge olika utbyte

2019-03-19

Många skolledare har deltagit i olika former av internationellt utbyte. Det kan handla om...

Mer tillit ökar tilliten från oss

2019-02-07

Tillitsreformen syftar till att balansera statens behov av kontroll med förtroende för...