Nr 3/21 2021-05-24

Det finns gränser - så tack för mig

Jag har jobbat en väldans massa år i skolan, började faktiskt vikariera redan som 19-åring, och mycket har hänt i skolan sedan dess. På gott och på ont. Nu skriver jag nog min sista krönika här, för jag har sagt upp mig och kommer sluta som rektor. Jag går i tidig pension och det är ett val som tagit lång tid att komma fram till, men det här året har varit sällsynt tungt. Kanske synd på en erfaren rektor, men det finns gränser även för oss, det är så mycket jag skulle vilja ändra. Det vet jag att jag inte kan men här kommer mitt sista försök att påverka.
Jag fick ämneslärarexamen 1983, en evighet sedan, innan kommunaliseringen och marknadiseringen. Och innan NPM. Alla barn gick i den kommunala skolan som låg närmast, lärarna var statligt anställda med goda förmåner, precis som de statligt anställda fortsatt har idag. Det fanns stökiga skolor och det fanns mindre stökiga skolor. Det fanns bra bostadsområden och det fanns områden med mer problem.

Men ofta låg skolor så att eleverna från de olika områdena blandades, och för mig har det varit en viktig funktion av skolan, att låta alla barn och ungdomar få möta samma möjligheter och samma bekymmer. Skolan hade stora brister då, i mina ögon, det var alldeles för lätt att som lärare gå in och riva av en lektion, och sedan gå ut utan att fundera över om eleverna lärde sig något. Men det fanns också massor av fantastiska lärare som utan alla pedagogiska tips och trix vi haft genom åren fick eleverna trollbundna.
Efter kommunaliseringen har både lärarjobbet och rektorsjobbet haft en devalvering i yrkenas status som jag tror har varit förödande. Plötsligt kom riktlinjer om "vuxna" i skolan, det vill säga att vem som helst är lika viktig som en lärare, och lärare fick inte heta lärare utan pedagoger och elevdemokrati blev viktigare än ämneskunskaper. Förstå mig rätt nu, jag tycker det är viktigt att elever är trygga och får vara med och påverka i skolan, men jag tycker inte det är lämpligt att de ska påverka kursernas innehåll. Det är väl ändå läraren som läst fem år på universitet som har störst förmåga att veta vad elever behöver kunna?

Jag var för friskolereformen när den kom, jag tänkte att vad bra, nu får den kommunala skolan spotta upp sig lite, men oj vad knepigt det har blivit. Skolor som lockar med mindre lektionstid, mat på restaurang och fina lokaler kan visst göra fantastisk undervisning men de misstankar som finns om glädjebetyg är oroande. Och sättet de ersätts på är enligt många helt fel, de slipper den kommunala skolans uppdrag att alltid ta de elever som inte får plats någon annanstans, och våra skattemedel förs ut ur landet till aktieägare långt från Sverige, så var det inte tänkt!
Jag önskar mer självständighet och bättre villkor för lärare och rektorer, färre snabba reformer - allra helst efter det här året - och bättre stöd till skolorna. Statlig finansiering kan göra att kommuner inte kan använda skolans pengar som gummiband i budgeten, och att aktiebolag inte startar skolor för att göra stora vinster.
Jag anser att mer insatser måste göras de tidiga åren - elever måste få träna mer, inte anpassa bort, jobbiga delar. Det kostar i form av speciallärare till exempel, och mindre grupper. Föräldrar till barn med större behov får idag stånga sig blodiga för att få den lilla grupp deras barn behöver. Lärare på lägre stadier vittnar om att de kan ha 25–30 barn i en klass varav hälften har diagnoser och anpassningar. Som en lärare ska klara - galet. Elever som inte lärt sig läsa och skriva flyttas upp år efter år, vilket är ett enormt svek mot individen.

Tack för mig och mina snart fyrtio år i skolan, en fantastisk tid men nu finns plats för förbättring, för våra ungas skull främst, men också för lärare och rektorer. Vi måste få tillbaka rimliga förutsättningar.

Fler nyheter

Rektorer behöver också gemenskap

2021-09-15

Terminen har precis börjat. I skrivande stund var det bara någon vecka sedan lärarpersonalen...

Det finns gränser - så tack för mig

2021-05-24

Jag har jobbat en väldans massa år i skolan, började faktiskt vikariera redan som 19-åring, och...

Politiker hotar och vill tysta lärare

2021-04-08

Det förekommer dagligen hot mot journalister som skriver om vissa ämnen. Det har framkommit att e...

Trots allt - vi vill ha riktiga möten

2021-02-08

Det ekar tomt i personalrummet nu. Jag vill ha långpannekakor, kö vid dryckesautomaten och gnäll...

Andra kan sätta upp gardinerna

2020-11-24

Läste Matz Nilssons inlägg om Skolverkets statistik - "Efter ett år är 71 procent av rektorerna...