Nr 6/21 2021-12-07

Tänker du bara på jobbet på jobbet?

Jag vaknar på natten, tänker på jobb, får svårt att somna om. Jag plockar en kantarell, tänker på jobb, hittar inga fler. Jag kysser min sambo, tänker på...
Nej, då tänker jag bara på henne.
Det är min andra termin som rektor, och jobbet har en tendens att följa med mig hem. Inte så mycket i form av faktiskt arbete, utan i tankarna. Hur slutar man tänka på jobbet vid skoldagens slut?
Vi rektorer mår som yrkesgrupp inte helt bra. Jag läser att var fjärde rektor riskerar att bli utbränd, nästan dubbelt så många som i den genomsnittliga populationen. En annan undersökning med fler yrkesgrupper visar att 70 procent tänker på jobbet på semestern. 
Jag minns särskilt en vecka i våras. Fredagen hade varit svår och måndagen verkade också bli det. Den helgen tänkte jag på jobbet i varje steg på löprundan, genom hela fredagsfilmen, på lekdagen med syskonbarnen.
Måndagen kom och jag var tröttkörd redan på tunnelbanan in. Arbetsdagen gick sedan som förväntat, utmanande men inget som inte gick att lösa. Det blev samtidigt tydligt att helgens jobbtankar hade varit bortkastade. Förlorade närvaro, minskad glädje och energi.

Då bestämde jag mig: jag ska bara tänka på jobbet, på jobbet.
Men så lätt är det tyvärr inte. Jag har försökt få bättre rutiner för träning, kost, meditation och sömn. Jag älskar att umgås mycket med nära och kära. Det gör gott, men jobbtankarna kan smyga sig på ändå.
Så nu har jag satt regler. Vaknar jag på natten är det strikt förbjudet att tänka på jobb. Inga straff eller så, men när tankarna blir påkomna, tar jag ett djupt andetag, uppmärksammar dem och låter dem ebba ut.
-Men vad gör du om en smart jobbtanke kommer till dig efter jobbet då?
-Då skriver jag ner den. Lyckligtvis händer det inte så ofta.
Har jag inte glömt att ta upp nyckelordet – arbetsmiljö? Oftast verkar vi prata om arbetsmiljön när vi pratar om rektorers mående. Men det fångar inte alls min svårighet, för min arbetsmiljö är bra.
Problemet att jag tänker på jobbet efter jobbet, är mitt att lösa. I skoldebatten låter det ibland som att det skulle gå att få en fulländad arbetsmiljö som gör alla evigt lugna. Självklart ska vi alltid jobba tillsammans för att förbättra den. Men i någon styrka kommer den yttre verkligheten alltid att slå emot oss, så var och en behöver rusta sig.
Slutligen, rutiner hit och regler dit, den uppmärksamma läsaren har för länge sedan sett att hela den här texten är ett enda stort regelbrott. Jag sitter hemma, och skriver om att inte tänka på jobbet hemma. Och du, sitter inte du också hemma och läser? Om ja, stäng tidningen nu, ta med den till jobbet och läs där. Låt inte din hemmiljö bli en ofrivillig arbetsmiljö.

Fler nyheter

Hög tid att leda från klassrummet

2022-05-03

Läsåret går mot sommarlov. Hur många nya lärare och elever har börjat på din skola under året?...

Organisera för lärande

2022-03-18

Är det inte dags att lägga upp fortbildningen för lärare utifrån vad vi vet om hur lärande och...

Ta ut rätt riktning med din kompass

2022-02-08

Jag hörde för en tid sedan en intervju med Lars Fält, en av vårt lands stora överlevnadsexperter....

Tänker du bara på jobbet på jobbet?

2021-12-07

Jag vaknar på natten, tänker på jobb, får svårt att somna om. Jag plockar en kantarell, tänker på...

Granskning med pärmen i famnen

2021-10-20

Förpappring , javisst! Skolinspektionen har börjat med sina regelbundna kvalitetsgranskningar. Hä...