Nr 5/22 2022-10-21

Svårt med tillit - men inte här

Det där med tillit är inte lätt. Jo, det vardagliga ordet tillit, i betydelsen att lita på någon, greppar vi väl ganska enkelt. Antingen litar vi på någon, eller så gör vi det inte. Eller kanske ibland.
Men tillit i styrning och ledning är mera svårgripbart. Synonyma begrepp kan vara distribuerat ledarskap, professionsstyrning (vad nu profession innebär), underifrånperspektiv ... välj vilket du föredrar.
Katz och Ain Dack skriver om att det är så lätt att assimilera ett begrepp, att säga "jo, men det där visste jag redan", eller "så där gör jag", fast man varken vet eller gör det man påstår. En uppsatt chef kan pråla med att hen visst leder tillitsbaserat, men om man frågar personalen är de inte alltid lika imponerade.

Enkelt sagt finns det tre kategorier. De som fullt ut anammar tillitsbaserad styrning och har en grundmurad förståelse för vad det innebär för ett ledarskap, och som ändrar sitt beteende och sin organisation om det behövs.
Sedan finns det de som tror att de utövar ett sådant ledarskap, har viljan och ambitionen att göra det, men inte lyckas. Dem finns det hopp om.
Slutligen har vi de som ger sken utåt av att göra det, men egentligen inte är intresserade av ett sådant ledarskap.
För att återknyta till Katz och Ain Dack så skriver de att det gör ont att lära sig nya saker, för det innebär att man ska göra, tänka eller förstå något på ett nytt sätt. Det gör ont när knoppar brister, som bekant.
Det finns väl egentligen bara ett sätt att ta sig framåt och lära sig nytt, och det är att omge sig med kritiska vänner, och att våga utmana sig själv.

Vi är just nu inne i en process att skapa något nytt på de grundvalar som Sveriges Skolledarförbund och Lärarförbundets skolledarförening utgör. Det har gått väldigt smidigt så här långt när vi träffas, vi i de båda styrelserna. Vi har träffats flera gånger, och det kommer att bli väldigt bra för våra medlemmar. Vi är inte rädda för att hjälpa varandra att skapa det nya förbundet. Men så vill vi ju alla dra åt samma håll, och vi har ett självklart underifrånperspektiv. Det vi gör, gör vi för medlemmarnas skull.
Och så är de så trevliga också, allihop! Jag känner stor tillit till att det här blir hur bra som helst för alla våra medlemmar.

Fler nyheter

Är du också redan fullärd?

2022-12-01

Jag är 36 år och gör mitt andra år som rektor. Jag skulle förstås aldrig säga det högt, men det...

Svårt med tillit - men inte här

2022-10-21

Det där med tillit är inte lätt. Jo, det vardagliga ordet tillit, i betydelsen att lita på någon,...

Pausen är viktig så tack för kaffet

2022-09-01

För ungefär ett år sedan beslutade min arbetsgivare om att alla medarbetare skulle erbjudas grati...

Hög tid att leda från klassrummet

2022-05-03

Läsåret går mot sommarlov. Hur många nya lärare och elever har börjat på din skola under året?...

Organisera för lärande

2022-03-18

Är det inte dags att lägga upp fortbildningen för lärare utifrån vad vi vet om hur lärande och...