Nr 7/18 2018-11-05

En lönestatistik i världsklass

Du har väl inte missat att årets löneenkät nyligen landat i din inbox.

Det är den sjunde gången i ordningen som alla yrkesverksamma skolledare i förbundet oavsett huvudman får enkäten.

Vi har under flera år i rad toppat listan över den bästa svarsfrekvensen. Nu håller vi tummarna för att vi även nu toppar med en svarsfrekvens på uppåt 80 procent.
Löneenkäten, som tas fram i samarbete med vår centralorganisation Saco, utvecklas kontinuerligt och har sedan starten innehållit flera återkommande och för oss centrala frågor. Förutom att få svart på vitt om löneutfallet för Sveriges skolledare, kan vi dessutom följa hur löneprocessen utvecklats över tid, hur många timmar i veckan ni arbetar och hur löneutfallet är kopplat till kvaliteten på lönesamtalet.

Lönestatistiken presenteras redan i januari 2019 i "Du och din lön 2019" som visar hur både lön och löneutfall ser ut för våra medlemmar runtom i Sverige. Vi vet att ni är många som använder Du och din lön flitigt. Också ännu inte medlemmar!

Den kommer som pdf tillsammans med Skolledare.FREDAG (håll utkik!) och kommer med nr 1 av Skolledaren.

Lönestatistiken är central för vårt arbete med skolledarnas löner. För att kunna föra en bra lönediskussion med sin chef måste man kunna lita på sina argument. Då behöver man en högkvalitativ lönestatistik att luta sig mot.

Det får du via Sacos samordnade lönestatistik.

Det är utifrån vår den och vår unika branschkunskap som vi kan erbjuda en kvalitativ lönerådgivning inför ett nytt jobb eller lönesamtalet. Både till dig som medlem men också till dem som står i begrepp att bli.

Bra löner för alla skolledare i Sverige, särskilt ingångslöner, gynnar alla skolledare. Det är skälet till att vi ger löneråd också till dem som ännu inte tagit det kloka beslutet att bli medlem i Sveriges Skolledarförbund.

Våra medlemmar har under de senaste åren haft en mycket bra löneutveckling. I fjol 5,4 procent. Men trots en god löneutveckling har vi långt kvar till målet att lön och anställningsvillkor måste motsvara ansvaret och de komplexa uppgifter som skolledare har.

Tårtfest

I april 2019 är det dags att dela ut Lönetårtan till den arbetsgivare som 2018 satsade mest på sina skolledare. 2018 gick tårtan till Nybro som gav sina skolledare 13,5 procent. Heja Nybro!

 

Lönetest

Som medlem har du tillgång till vår och övriga Sacoförbunds löner via Saco Lönesök. Bra när du vill jämföra chefslöner!

Löneråd

I Du och din lön får du tips och råd inför din löneförhandling. Men vill du vässa dig lite extra bör du boka in en lönerådgivning. Gör det på jour@skolledarna.se.

 

Fler nyheter

Samverkan kan lösa framtidens problem

2019-11-20

I min förra spalt mötte ni en besjälad förespråkare av vårt nya samverkansavtal, SAM 17, så...

Därför är samverkan ett skarpare verktyg

2019-10-09

Jag har precis blivit besjälad av samverkan som arbetsmetod. Visst, jag har varit en förespråkare...

Välkomna tillbaka till en spännande höst

2019-08-30

Jag har en mycket bra känsla inför hösten 2019. Arbetet med att lyfta skolledares betydelse för...

Välkomna, alla nya skolchefer och förskolerektorer!

2019-05-27

Sveriges Skolledarförbund får fler medlemmar och också vår medlemsnytta/service växer. Det är så...

Sveriges viktigaste chefer har en ledande profession

2019-04-17

Den 9 april tog Sveriges Skolledarförbund ett epokavgörande steg när kampanjen Sveriges viktigast...