Nr 8/18 2018-12-03

Vi nådde ut med våra (framtids)frågor

2018 kan sammanfattas som det år då vi med framgång använde vår samlade röst för att nå lokala och nationella skolpolitiker med skolledarnas framtidsfrågor. Fokus var valet i september och att skapa dialog kring de förutsättningar som behövs för att ett hållbart och framgångsrikt ledarskap i förskola och skola.

Valmanifest "Skolledarnas framtidsfrågor" summerade vårt budskap och med det genomförde vi tillsammans mer er en intensiv valrörelse som varade i nästan ett helt år.

Våra framtidsfrågor sammanfattas så här: en lön som motsvarar uppdraget, rimligt antal underställda, tydliga mandat, ansvar och förutsättningar att leda organisationen, och en nationell sammanhållen utbildningspolitik.

Vi har både gjort skillnad och haft roligt under året. Arbetsintensivt med många aktiviteter och arenor att mötas på där framtidsfrågorna genomsyrat allt vi gjort.

Höjdpunkterna har också varit många.

Sveriges Skolledarförbunds unika lönestatistik presenterades i början av året. Den visade att våra medlemmars löner ökade rejält även 2018. Ett kvitto på att vårt enträgna arbete gett resultat.

Även om vi fortfarande har långt kvar till målet: lönen ska spegla det komplexa uppdrag som en skolledare har.

Med lönestatistiken i ryggen kunde vi för fjärde året i rad dela ut årets lönetårta till den huvudman som prioriterat skolledares löner mest i Sverige. Grattis igen Nybro med 13,5procent!

En annan höjdpunkt var också vår Nordiska Skolledarkongress med rekordstort deltagarantal!

Även här med fullt fokus på skolledarnas framtidsfrågor. Energin från kongressen höll i sig hela vägen fram till Skolledarnas dag den 3 september som i år lägligt sammanföll med slutspurten i valrörelsen och därmed utgjorde finalen på vår årslånga valrörelse.

Vi har också haft den stora glädjen att välkomna många nya medlemmar under 2018. Vi samlar idag fler yrkesverksamma medlemmar än på många år.

Roligt men framförallt avgörande och förpliktigande för att vi ska ännu bättre ska kunna driva frågan om ett hållbart och framgångsrikt ledarskap i förskola och skola.

Att se fram emot 2019

  • Du och din lön 2019 i januari med Sveriges överlägset bästa statistik för skolledare.
  • Årets vinnare av lönetårtan i april.
  • Skolledare.FREDAG, varje fredag kl 12, idag med långt fler prenumeranter än medlemmar i förbundet. Välläst, snabb och effektiv – en kanal som stärker vår samlade röst.
Fler nyheter

Därför ska avståndet speglas i lönen

2020-11-24

Vilket fantastiskt mottagande vår kampanj #ansvarsavstånd nu fått! Vi kan verkligen konstatera at...

Nu lanserar vi #ansvarsavståndnu

2020-10-21

Skolledares löner är en fråga som vi prioriterat högt de senaste åren. Förutom att aktivt arbeta,...

Vi har lärt oss utnyttja digitaliseringen

2020-09-16

Sedan några år tillbaka representerar jag Akademikeralliansen i Arbetsmiljörådet, AMR. Det är en...

Våra motton är viktigare än någonsin

2020-05-26

Det har nu gått cirka 15 år sedan Sveriges Skolledarförbund slog fast devisen "Sveriges viktigast...

Ser vi ljuset i tunneln?

2020-04-01

Min plan var att skriva denna spalt på tåget hem från Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg....