Nr 2/20 2020-04-01

Ser vi ljuset i tunneln?

Min plan var att skriva denna spalt på tåget hem från Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg. Förväntningarna på de två konferensdagarna i Göteborg var som vanligt skyhöga och även i år tyckte vi att vi hade ett bättre program och upplägg än någonsin.

I år skulle kongressen också sammanfalla med finalen för vår viktiga turné #ledandeprofession.

Men det blir inte alltid som man tänkt sig.

Nu sitter jag istället och skriver på mitt digitala kontor, lite lätt stel i ryggen efter några dagars hektiskt videokonferensande från en inte helt bekväm köksstol.

Vi som så många andra, har fått ställa om från väl fungerande rutiner till ad hoc-lösningar. Just nu står vi också i begrepp att skjuta upp en avtalsrörelse med många trådar att reda ut innan den pausas till hösten.

Vi har noga följt utvecklingen av Covid-19-utbrottet. En beredskapsplan för möten och event skulle ha diskuterats vid förbundsstyrelsemötet den 11 mars. Men när vi fick signaler att läget började bli ansträngt, ställde vi snabbt om vårt fokus till att stötta våra medlemmar i detta nya och oroande läge.

Förbundsstyrelsen beslöt tidigt på sitt möte att ställa in förbundets deltagande på Nordiska Skolledarkongressen.

Vi förstod att Sveriges skolledare behövde fokusera fullt ut på våra barn och elevers bästa de kommande månaderna och därför inte kunde lämna sina verksamheter.

När beslutet kom att förbjuda sammankomster med fler än 500 deltagare, beslöt vi tillsammans med Svenska mässan att skjuta på Nordiska Skolledarkongressen till hösten, till den 24–25 november.

Vi vet just nu inte vad som kommer att hända den kommande tiden. Men vi vet att Sveriges skolledare kommer att göra sitt allra bästa för att leda och fördela arbetet på ett sätt så att barn och elever får den undervisning de har rätt till.

Vårt budskap är att vi måste ha tillit till expertis och våra professioner. Sveriges skolledare leder och fördelar arbetet i sina verksamheter så gott de kan idag. När vi arbetat oss igenom denna mörka tunnel vi nu befinner oss i, måste samma princip gälla. Lyssna på expertisen och professionen inom förskola och skola.

Och långt där framme i tunneln ser vi ljuset i form av välbehövlig kompetensutveckling, energihämtning och nätverkande på Nordiska Skolledarkongressen den 24-25 november.

Sköt om er!

Ljus i tunneln:

  • Skolledare.FREDAG landar hos dig i slutet av varje arbetsvecka
  • Förbundet finns på FB, Twittter och Instagram 24/7
  • Vi ses på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg den 24–25 november
Fler nyheter

Därför ska avståndet speglas i lönen

2020-11-24

Vilket fantastiskt mottagande vår kampanj #ansvarsavstånd nu fått! Vi kan verkligen konstatera at...

Nu lanserar vi #ansvarsavståndnu

2020-10-21

Skolledares löner är en fråga som vi prioriterat högt de senaste åren. Förutom att aktivt arbeta,...

Vi har lärt oss utnyttja digitaliseringen

2020-09-16

Sedan några år tillbaka representerar jag Akademikeralliansen i Arbetsmiljörådet, AMR. Det är en...

Våra motton är viktigare än någonsin

2020-05-26

Det har nu gått cirka 15 år sedan Sveriges Skolledarförbund slog fast devisen "Sveriges viktigast...

Ser vi ljuset i tunneln?

2020-04-01

Min plan var att skriva denna spalt på tåget hem från Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg....