Nr 6/21 2021-12-07

Vi ska fortsätta kämpa för era löner

Först och främst vill jag varmt tacka er alla som svarat på vår löneenkät. Trots att ni alla skolledare har och har haft en mycket pressad arbetssituation. Men tillsammans kan vi, bland annat genom vår unika lönestatistik förhoppningsvis förbättra den. När statistiken presenteras i Du och din lön i januari 2022, är också ett utmärk förberedelse inför ditt lönesamtal. Och som du vet, den som har förberedda och bra lönesamtal har en högre lön, det visar vår statistik.

När vi först fick span på skillnaden, eller rättare sagt den obefintliga skillnaden på en skolledares lön och den lön som bäst betalde lärare har, och fick god hjälp att döpa skillnaden till ansvarsavstånd, innebar det att många fick upp ögonen på en olycklig utveckling av lönebildningen på skolans område.
Det är alldeles utmärkt att lärarna har bra löner. Det stödjer Sveriges Skolledarförbund helhjärtat. Men genom stora lärarlönessatsningar från statligt håll kan vi konstatera att skolledarnas löner släpar efter.
Det var inte många utöver Sveriges Skolledarförbund som för några år sedan talade om ansvarsavståndet. Men nu märker jag en helt annan syn. Det är självklart att den som har ett stort, viktigt, svårt uppdrag med stort ansvar också ska se det i lönekuvertet. Och många utöver benämner det ansvarsavstånd! Det gäller att håll i och hålla ut!
Jag vill ge er ett nyårslöfte så här i förtid: vi kommer fortsätta att hårt arbeta för skolledares löner. Och självklart också för att er arbetsmiljö ska bli bättre.

Jag kan stolt försäkra er att jag dedikerade medarbetare och förtroendevalda landet runt som gemensamt jobbar hårt för era frågor.
Jag hoppas också att den kommande julledigheten verkligen blir välförtjänta lediga dagar för er alla. Vi hörs och ses 2022 (inte minst på Nordiska Skolledarkongressen!).
Vi är Sveriges Skolledare!

Tre snabba:

Anmäl dig till Nordiska Skolledarkongressen – trycket är mycket hårt!
Lärarförbundet blir ny medlem i Saco vid årsskiftet – varmt välkomna!
Fortsatt förtroende för Matz Nilsson i Sacostyrelsen – det visste vi ju!

Fler nyheter

Är du lönsam, lille vän - och för vem?

2022-05-03

Maria Andrén Bergström ser en målning från 1972, och konstaterar att mycket har hänt sedan dess....

Välkommen till oss på kongressen!

2022-03-18

Äntligen Nordiska Skolledarkongressen! Det är det ultimata vårtecknet. Jag kan inte nog beskriva...

Vår röst kommer att bli ännu starkare

2022-02-08

När du läser det här har förhoppningsvis pandemin lättat och att vi alla kan se ljuset i tunneln....

Vi ska fortsätta kämpa för era löner

2021-12-07

Först och främst vill jag varmt tacka er alla som svarat på vår löneenkät. Trots att ni alla...

Därför behöver vi en ny organisering

2021-10-20

På väg mot en ny organisering för Sveriges skolledare? Sveriges Skolledarförbunds uppgift är skap...