Nr 1/17 2017-02-27

Tio miljoner skäl att tro på framtiden

De sitter skrattande i sina vita tröjor och gröna byxor respektive kjolar på flaket till en skruttig tuck-tuck på landsvägen i Ngapali. Skolan är slut för idag!

Lika glada och förväntansfulla som barn alltid är oavsett levnadsförhållanden.

Men de här barnen som bor vid Burmas vidunderligt vackra västra kust, har en lite bättre framtid att se fram emot än vad deras föräldrar hade för 25-30 år sedan.

Ett hopp om en demokratisk utveckling möter oss överallt i Burma. Med Aung San Suu Kyi, som ändå har fått en viss maktposition, spirar framtidstron. Militären är förvisso inte borta, men det byggs överallt efter år av stagnation, särskilt i Yangon, gatorna är kantade av småföretag, folk som lagar och säljer mat. Och befolkningen är ung.

Vilken tillgång!

Just idag när jag skriver den här krönikan blev vi tio miljoner svenskar. Fjärde bästa befolkningstillväxten i Europa. Det är inte bara de nyanlända som svarar för tillväxten, svenskarna skaffar fler barn än andra européer.

Visserligen ställer det stora krav på förskola och skola, på lärare, lokaler, skolledare, men lyckas vi klara dagens påfrestning så ser ju också vår framtid ganska bra ut, eller hur?

Dagens glada nyhet!

Varje år lanserar Språkrådet en nyordslista. Nyordet 2017 för skolans del är ansvarsavstånd. Du har hört det de senaste veckorna när bland andra Matz Nilsson talat om den nya lönestatistiken för skolledare.

Ansvarsavståndet mellan chefer och underställda i skolan minskar, menar Sveriges Skolledarförbund. Mätt i lön. I höstas gick många förstelärare om biträdande rektorer i lön, nu rapporteras det från hela landet att också rektorer blir förbisprungna av lärare som fått ta del av lärarlönesatsningen.

Så många frågar sig – varför ta på sig ett så stort ansvar, och inte få lika mycket betalt som den man är chef för.

Skollagen är mycket klar därvidlag: det är rektor och förskolechefen som har ansvaret före resultaten. Och vi kan lova, det kommer ytterligare bestämmelser in i skollagen de kommande åren på andra områden där skolledarna får ytterligare ansvar.

Det blir vårens debatt.

Vid sidan av dagens andra händelse när den 45:e presidenten i USA installeras.

En dag att minnas.

Fler nyheter

Hellre kriskommission är drev

2019-11-20

Det är några dagar kvar innan Skolverket släpper sina förslag till reviderade kurs- och...

Tig inte ihjäl mäns våld mot kvinnor

2019-10-10

Vi måste tala om Sofia. Glad, förväntansfull och lycklig kom hon till Sverige för att gifta sig m...

Digitaliseringen är värd en bättre debatt

2019-08-30

Det har förstås inte gått er förbi, de bästa av läsare, att från den 1 juli så ska också förskola...

Vem har sett att fler unga mår dåligt?

2019-05-27

För en tid sedan kom en av mina favoritmyndigheter med en liten rapport. Det handlade om en...

Föräldrakollen, del 2

2019-04-17

Ett nytt avsnitt i vår serie Vad är det för fel på dagens föräldrar: En mamma klagar i ett brev...