Nr 6/18 2018-09-20

Mamma mia - vilken fart på inlärningen

Kollegieblock och pennskrin inhandlade. Pärm och lärobok likaså.

Dags för upprop.

För första gången på många år är jag student igen vid Stockholms universitet. Och det känns lika härligt som sist när jag sökte upp den romanska institutionen. Nu är det ett annat språk än spanska som gäller – italienska.

På två timmar, eller snarare två gånger 45 minuter, blir det hårdkörning av obestämt och bestämt artikel, singularis och pluralis och på slutet böjning av regelbundna verb i presens. Här gäller att plugga!

- Nu, säger Paolo, nu har ni lärt er lika mycket som tar 20 timmar på gymnasiet att lära. Och jag vet, jag arbetar också som gymnasielärare.

Är det möjligt att det tar 20 lektioner att lära sig det vi får under ett första pass? Var det så en gång med c-spanskan?

Är obestämd och bestämd artikel en så bred flod att komma över för dagens gymnasieelever?

Det handlar en del om digitalisering i det här numret. Ni har glädjen att möta Carl Heath som nog är digitaliseringens "grand man" när det kommer till (som det heter nu för tiden!) det. Jag har också haft nöjet att få träffa honom i programgruppen för Nordiska Skolledarkongressen.

Effektkedja är ett nytt begrepp att ta till sig, kan jag också berätta. Och få en litet huj om vad det innebär hittade jag en film hos Skolverket om effektkedjan.

Och där, mina kära skolledare, får ni instruktioner så att det dånar. Som till exempel att "välj ett rum med en stor whiteboardtavla, ha gärna en uppsättning av post it-lappar i olika färger till hands".

"Ta god tid på er". "Mellan tre och sex personer blir lagom".

Det har runnit mycket vatten sedan Skolverket "stannade vid kommungränsen" och lät kunniga huvudmän bedöma hur deras verksamhet bäst skulle bedrivas. Kan längta lite tillbaka till den tiden.

Ännu, i skrivande stund, inget om nya ministrar på utbildningsdepartementet. Hur som helst blir det kanske inte så mycket Singapore och skola från SD nu. Han som var där och blev skolinspirerad, åkte lite för mycket taxi mellan Strängnäs och Stockholm...

Fler nyheter

Ska vi tolerera sveket mot våra ungdomar?

2021-05-24

När Skolverket startade för drygt 30 år sedan, var det i ett helt nytt landskap. Styrningen var n...

Dags att hedra vår grundskolas fader

2021-04-08

Det är hög tid att hedra grundskolans fader Fridtjuv Berg. Visst är han värd att minnas mer än en...

I väntan på att det normala blir normalt

2021-02-08

En nötskrika, en talgoxe och en rödhake, konkurrerar som bäst om talgbollarna som hänger i ett...

Var är tajmingen, Lärarförbundet?

2020-11-24

När covid-19-pandemins andra våg sköljer över oss, passar Lärarförbundet på att utse landets bäst...

Hela Sveriges bistånd borde gå till utbildning

2020-10-21

Beskedet från både Anders Tegnell och hans generaldirektör Johan Carlson är tungt men väntat: vi...