Nr 3/19 2019-04-17

Föräldrakollen, del 2

Ett nytt avsnitt i vår serie Vad är det för fel på dagens föräldrar:

En mamma klagar i ett brev till Mörbylånga kommun att hennes son serveras vegetarisk mat i skolan. Det förstör hela hans kväll, påstår hon och tillägger: Samt så hatar han kikärtor.

Notisen i Kvällsposten fångar mitt intresse.

Killen får alltså ingen mat hemma och får leva på skolmaten resten av dagen. Uppenbarligen, för mamsen skriver att han inte blir mätt, och får ta två huvudvärkstabletter och kvällen, ja, den är då helt förstörd.

Visserligen har ni rektorer ansvar för att maten som serveras i era skolor är näringsriktig (för det hade ni ju inte tänkt på innan – här ska det inte vara näringsriktigt. Noops!) men hela dagens kosthållning har ni, ännu så länge, inte ansvar för.

Och så det underbara med kikärtor!

Har mamman verkligen tänkt på hur personliga uppgifter kan spridas. Läsarna på Öland är kanske samtidigt kikärtsodlare – vad säger de om saken? Mer kikärtor i Ölands skolor!, förmodligen.

Inte ens våra folkvalda är helt med i GDPR-matchen (jag vet, fyra jobbiga bokstäver, men läs vidare).

När utbildningsutskottet i början av året besökte Sveriges Skolledarförbund så skickade utskottets kansli en deltagarlista. Namnen är ju inte så känsliga förstås, men mer försiktig ska man kanske vara med människors allergier.

Någon tålde inte laktos, en annan inte lök. Jo, om den var picklad...

En sen eftermiddag får jag tid för en intervju med Anna Ekström. Och det gick snabbt att få, vilket är ganska ovanligt när det gäller ministrar. Men mötet får inte längre ske på ministerns tjänsterum på utbildningsdepartementet utan vi var hänvisade till "kollegierummet". Bra att veta vilken bransch man jobbar i.

Här på ert förbunds kansli har vi i dagarna fått våra lokaler vackert renoverade och vad tror ni vårt nya fina konferensrum heter?

Första rätta svarare vinner en biobiljett – mejla mig!

+ Roligt att vi kunde skicka nummer 2 av Skolledaren till alla landets förskolor. Nu när alla dess ledare snart heter rektor.

- Vår medtävlare i rektorstidningsbranschen Chef&Ledarskap, produceras numera inte av sitt förbunds egna journalister. Sådana behöver inte Lärarförbundet längre utan har lagt ut tidningen på ett kundtidningsföretag.

Fler nyheter

Välkommen tillbaka, söndagsskolan!

2020-02-06

Ska vi inte införa la laicité i svensk skola? Det är den som reglerar förhållandet mellan stat oc...

Hellre kriskommission är drev

2019-11-20

Det är några dagar kvar innan Skolverket släpper sina förslag till reviderade kurs- och...

Tig inte ihjäl mäns våld mot kvinnor

2019-10-10

Vi måste tala om Sofia. Glad, förväntansfull och lycklig kom hon till Sverige för att gifta sig m...

Digitaliseringen är värd en bättre debatt

2019-08-30

Det har förstås inte gått er förbi, de bästa av läsare, att från den 1 juli så ska också förskola...

Vem har sett att fler unga mår dåligt?

2019-05-27

För en tid sedan kom en av mina favoritmyndigheter med en liten rapport. Det handlade om en...