Nr 6/20 2020-11-24

Var är tajmingen, Lärarförbundet?

När covid-19-pandemins andra våg sköljer över oss, passar Lärarförbundet på att utse landets bästa, och därmed också sämsta, skolkommun. Just nu – när alla behöver vårt stöd.

Här kommer ytterligare en dyster dagbok. Tyvärr. Så skrev en av förbundets dagboksskrivande rektorer till mig och berättade om hur hårt trycket är i denna andra våg av pandemin.
Just som vi alla trodde att det värsta var över, svepte den nya smittvågen in som en tsunami. Återigen följer, åtminstone jag, Folkhälsomyndighetens presskonferenser varje tisdag och torsdag. När jag skriver det här, anar Anders Tegnell ett litet ljus i Uppsalatunneln. Kanske har de hårda restriktionerna efter tre veckor fått effekt. Kanske håller smittökningen i de värsta drabbade länderna i Europa att hejdas.
Ni alla gör ett fantastiskt jobb för våra barn och elever. Överallt i landet.

Och just den insikten önskar man hade kommit till ansvariga på ett annat fackförbund i den här branschen. Att någon på kommunikationsavdelningen, eller förbundskansliet ställde frågan: Hörrni, är det här verkligen en bra idé just nu – att utse Sveriges bästa, därmed också sämsta skolkommun? Vi kanske ska pausa i år...?
Noops, nej nu kör vi!
Gratulera de bästa och tala om för de sämsta att det här duger inte!
En för förbundet närstående tidning, toppade sin sajt den dagen med en käck ruta: fem skäl till att xx är sämsta skolkommunen. Bristande kontinuitet, höga kostnader för mat och skolskjuts som ger mindre till undervisning, låga löner, låg behörighet, höga sjuktal på grund av brister i arbetsmiljön.
Rankinglistor är som lördagsgodis för journalister.
Absolut, det stämmer säkert, jag betvivlar inte att statistikens riktigthet.
Men just i höst är behöver alla vårt stöd och våra hejarop för att orka med gråa november och de långa dagarna i december före terminsslutet. För att kunna mobilisera det där extra som behövs.
Tajming, Lärarförbundet, tajming!

Hot och våld, för att fortsätta dysterkvista, är ett växande problem för svenska rektorer. Det ger Sveriges Skolledarförbunds medlemsundersökning besked om, liksom det växande antal fällande domar för hot mot rektorer.
När den nybyggda Herrestaskolan i Barkarby, väster om Stockholm skulle invigas, hade precis dådet på Kronans skola i Trollhättan inträffat. Skolledningen med rektor Satu Harnesk i spetsen, fick snabbt tänka om när det gällde säkerheten i de nya lokalerna.
Just nu är det dock lugnare i skolan än på länge, berättar hon i reportaget på sid 12, eftersom föräldrarna inte har samma tillgång till skolans lokaler som tidigare på grund av smittorisken. Och hon påminner också om att i andra länder får föräldrarna inte komma längre än till skolgårdsgrinden. Kanske något att fundera när allt återgår till det normala.

Fler nyheter

Skolverket ut i landet - och sluter cirkeln

2022-05-03

På 1990-talet spreds det nya Skolverket över landet. Nu är det dags för en ny decentralisering....

Viktig brandfackla om skolans klasskillnader

2022-03-18

Mellan Lund och Malmö är det endast två mil. Men mellan skolorna i de båda städerna är det en eno...

Inrätta ett mellanår - det tjänar alla på

2022-02-08

Få ungdomar väljer ett yrkesprogram, vilken kan bero på att det är svårt att välja yrke när man ä...

Klåfingriga politiker inget nytt för skolan

2021-12-07

En allvarlig Fridjtuv Berg spanar ned på mig på mitt arbetsrum på Sveriges Skolledarförbunds...

Naivt - eller en lösning på problemet med sfi?

2021-10-20

Kalla mig gärna naiv, skriver Kerstin Weyler, men debattartikeln från fyra lärare kanske innehåll...