Nr 3/22 2022-05-03

Skolverket ut i landet - och sluter cirkeln

På 1990-talet spreds det nya Skolverket över landet. Nu är det dags för en ny decentralisering. Landet väntar för verket igen!

Vill du åka till Malmö för att vara höra på när den nya läroplanen presenteras?
Om jag ville!
Det var inte många gånger som en reporter på tidningens bekostnad kunde resa iväg en hel dag till Malmö. Och egentligen utan att behöva skriva om det utan bara lyssna och lära.
Att den där dagen skulle prägla mig fortsatta yrkesliv förstod jag nog inte till en början. Varför redaktionschef Hjelmstedt tyckte att jag passade att bli skolreporter har jag funderat över.
Syntes mitt lärararv?
Väl i Malmö möttes jag av fin klubb – Sveriges skoljournalister. Klubben tog Skolöverstyrelsen särskilt väl hand om. Det var inte första gången det gänget varit på information med lunch. Hjärtligheten mellan SÖ-byråkraterna och journalisterna gick inte att missa.

Vad som hände med klubben sedan vet jag inte. Intresset för skoljournalistik dalade de kommande decennierna. Och så nära kontakter mellan statliga tjänstemän och dem som skulle bevaka dem var kanske inte så bra.
Men intresset av skolfrågor läsarna fanns, och finns fortfarande, där.
På redaktionen i Kristianstad fick vi många tips om intressanta studiedagar, fina utmärkelser som skolor fått och invigningar av nya daghem och skolor. Mest minns jag en studiedag med en speciallärare som kan ha hetat Pernevi (den bästa av läsekretsar kan väl rätta mig!). Hur som helst utbildade han ett gäng något skeptiska lärare om att låta barn få klättra mer i träd och vända böckerna upp och ned för att de skulle bli bättre på att läsa.
Hur det var med vetenskapliga grunden låter jag vara oskrivet, men intressant var dagen.

Så småningom ledde mig den där läroplansdagen mig till det nya Skolverket som 1990 tog över efter kolossen SÖ och länsskolnämnderna ute i landet. Skoladministrationen bantades stenhårt. Vi var totalt runt 100 medarbetare på Kungsgatan och spridda runt om i landet.
Nu sluts den skoladministrativa cirkeln igen.
Antalet anställda på Skolverket närmar sig SÖ:s stora tal och inte minst, nu ska verket ut till landet, ut till fåglarna igen.
Stockholmsadressen är utbytt mot en Solnaadress, och de första utlokaliserade kontoren öppnar i höst. Och göra det som många har vittnat om var bra som den kortlivade myndigheten för utveckling, MSU, hade som främsta uppgift – föra dialoger med skolan och dess huvudmän. Tja, varför inte. Det var väl en bra idé även om den dåvarande skolministern inte tyckte särskilt mycket om MSU.
Vi återkommer i höst om det. Till dess önskar jag er en skön och vilsam sommar. Eftersom ni är, och den devisen går inte ur tiden!, Sveriges viktigaste chefer.

Fler nyheter

Skolverket ut i landet - och sluter cirkeln

2022-05-03

På 1990-talet spreds det nya Skolverket över landet. Nu är det dags för en ny decentralisering....

Viktig brandfackla om skolans klasskillnader

2022-03-18

Mellan Lund och Malmö är det endast två mil. Men mellan skolorna i de båda städerna är det en eno...

Inrätta ett mellanår - det tjänar alla på

2022-02-08

Få ungdomar väljer ett yrkesprogram, vilken kan bero på att det är svårt att välja yrke när man ä...

Klåfingriga politiker inget nytt för skolan

2021-12-07

En allvarlig Fridjtuv Berg spanar ned på mig på mitt arbetsrum på Sveriges Skolledarförbunds...

Naivt - eller en lösning på problemet med sfi?

2021-10-20

Kalla mig gärna naiv, skriver Kerstin Weyler, men debattartikeln från fyra lärare kanske innehåll...