2020-10-27

”Den här morgonen börjar jag med en sång: ”God morgon, god morgon!”

Anders Ringård Anders Ringård
Anders Ringård

Måndag 19 oktober
Som vanligt börjar vi veckan med frukost för alla i personalen. Det är en otrolig saknad att inte få sitta tillsammans med min fantastiska personal och gå igenom veckans arbetsuppgifter. Under Coronapandemin genomför vi en digital lösning på "Måndagsmötet". Personalen sitter utplacerade i tre olika klassrum och lyssnar på min biträdande rektor och mig när vi går igenom viktiga punkter.
Klockan 9.30 är det dags för "Måndagspeppen". Alla klassrum är uppkopplade och jag får (tar mig) 5–10 minuter för att tala om hur viktig skolan är, att det är viktigt att vara en bra kompis med mera.
Den här morgonen börjar jag med en sång: "God morgon, god morgon. Här är er egen rektor, hoppas att jag inte stör" (Sigge Fürst slagdänga – för er som kommer ihåg honom!). Jag ser på dataskärmen att vissa elever skäms, men senare, i korridoren när jag möter dem, så tycker de att det var roligt att jag sjöng. Det är viktigt att bjuda på sig själv, tycker jag. Oavsett Coronapandemi eller inte.

Tisdag 20 oktober
Jag börjar dagen med två lektioner. Den första tack vare att den ordinarie läraren ska ha muntligt förhör och behöver någon som "tar hand om" resten av klassen. Den andra lektionen tack vare att den ordinarie läraren har enskild undervisning med en elev och jag behöver ta hens lektion. Eleverna tycker att det är roligt att jag kommer och har undervisning. Jag ska fortsätta med detta så länge jag lever... Eller åtminstone något år till innan jag blir pensionär. Jag pratar med en klass som har synpunkter på undervisningen i ett ämne – jag pratar med läraren och hen lovar att förändra sitt sätt i klassrummet. När jag åker hem har det kommit 15 centimeter snö – är det vintern som har anlänt eller kommer det att försvinna...

Onsdag 21 oktober
Jag är ledig och tillbringar dagen i skogen tillsammans med röjsågen.

Torsdag 22 oktober
Större delen av dagen går åt till Förbundsråd i Sveriges Skolledarförbund. Matz N och de övriga på kansliet genomför mötet på ett mycket professionellt sätt. Jag gör ett avbrott under lunchen för ett möte och under eftermiddagen genomför jag ett möte med lokalvårdarna och ett annat möte (digitalt) med vårdnadshavare angående hur vi ska stötta och hjälpa deras barn. Eleven är inte intresserad av skolarbete varje dag, men vi ger förslag och beslutar olika saker som eleven ställer upp på.

Fredag 23 oktober
En annorlunda vecka avslutas med att jag är ledig även idag. Min hustru, en av hennes systrar med make och jag åker till Björnrike för en helg i fjällvärlden.

Fler nyheter

”Vilken vår det kommer att bli!”

2020-12-03

Idag ska jag skriva om något annat än corona, covid-19, smittspårning, vikarieproblem, handsprit...

När verkligheten överträffar dikten

2020-12-01

I helgen kom jag att tänka på valvakorna på teve. Inte de amerikanska, galna tillställningarna,...

Trots att jag försöker delegera arbetsuppgifter, så hamnar många ”ärenden” i mitt knä

2020-11-30

Måndag 23 november En ny vecka startar. Vi får se hur det går och hur många elever som är...