2020-04-02

Det där med möten ...

Kan det vi gör nu förändra hur vi ser på möten? Jag tycker mig märka att möten som sker digitalt i stället för i verkliga livet har en tendens att bli kortare. Inte lika många kommentarer, man skriver kortfattat i kommentarsfältet i stället för att begära ordet och göra en längre utläggning. Utläggningen kan vara hur bra som helst, men den blir ofta mer mångordig än om man skriver, eller om man pratar med sin egen datorskärm.

Tro mig, jag vill inte ersätta fysiska möten med digitala. Att sitta ensam på puben med en öl och ha vännerna med via länk är nog inte samma sak som att sitta tillsammans.

Ken Robinson har ett känt Ted Talk där han kritiserar den traditionella skolan för att döda kreativiteten. Hur framför han sitt budskap? Jo, genom att hålla ett traditionellt föredrag.

Hur samlar ett av världens största it-företag, Google, sin personal? Jo, i en gigantisk byggnad i Mountain View i Kalifornien. Varför gör de det om de inte tycker att det är viktigt att människor träffas rent fysiskt?

Jag tror alltså inte att alla möten ska hållas digitalt, men vår förbundsstyrelse är lite av föregångare som har möten på distans, vilket också ha följdeffekterna att vi sparar både miljön och medlemmarnas pengar. Men, vi kanske kan lära oss att hålla mer effektiva möten. Ibland får jag upplevelsen att det min kommun är bäst på att producera är onödigt långa möten.

En av mina lärare frågade en gång varför jag bokade in en halvtimme när det räcker med en kvart. Det har jag med mig, och jobbar ständigt på att vara en effektiv ordförande för de möten jag leder. Jag hoppas att jag kan ta ett kvalitetssprång nu, och dessutom är jag så gammal att jag kan säga vad jag tycker när möten drar ut på tiden, och när man inte håller sig till dagordningen.

Och så inleds varje möte och punkt på dagordningen med att ställa frågan: På vilket sätt är det här till bästa nytta för våra elever eller personal?

Fler nyheter

”I år blir det annorlunda”

2020-06-04

Dagbok, tre arbetsdagar kvar till utsparken, lite tankar inför tisdag.

”Vi glädjer oss så att få starta skolan med eleverna på plats i höst”

2020-06-04

Nu är det dags för ett sista inlägg, och jag måste säga att det har varit riktigt roligt att få...

Två veckor kvar med våra kära elever

2020-06-02

Måndag 25/5 Vi startar som vanligt med frukost, men det känns konstigt att vi inte sitter...